Храни, прочистващи червата

Как да си направим натурален детокс
22 фев 2019 23:00, Илияна Николова
14
Храни, прочистващи червата
Снимка: istock

Как се грижите за здравето на червата си? Храната и напитките, които консумираме всеки ден, допринасят за поддържане на тяхното добро състояние или обратно – могат да навредят. Така например, едни от най-полезните са зеле, броколи, зеле кейл, сусамов тахан. Кои други полезни храни имат очистващ ефект, вижте в следващите редове.

Добавете към менюто си киноа и кафяв ориз
 
Минимално обработените цели зърна като кафяв ориз, овес и киноа са чудесна храна за здравето на червата, освен ако нямате непоносимост към овес. Тези храни са богати на фибри, прочистват дебелото черво, а редовната им консумация може да намали риска от колоректален рак.
 
Хапвайте боб, грах и леща
 
Бобовите растения също ни осигуряват здравословни фибри. Според специалисти, редовната консумация на растителни фибри, намалява с до 35% образуването на полипи на дебелото черво.
 
Семена от чиа
 
Консумацията на само 2 супени лъжици семена от чиа ще ви осигури до 40 процента от дневните нужди от фибри. Както и мляното ленено семе, те детоксикират червата, като подобряват и храносмилането. Може да ги накисвате предварително във вода, да ги добавяте към овесена каша, смутита, кремчета.

Хапвайте сардини, пъстърва и сьомга
 
Рибата е суперхрана, която е важна не само за здравето на очите, сърцето, но и за здравето на червата. По-мазните видове като сьомга, сардини и пъстърва, ни осигуряват полезните омега-3 мастни киселини. Според учени тези хранителни елементи могат да намалят риска от развитието на ракови клетки на дебелото черво. Ето защо хапвайте 2-3 пъти седмично риба, ако обичате скумрия, тя също влиза в списъка на полезните риби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
А именно де! Това е виц, което съм написал. И надали нашите прародители, са използвали субстанции, станали модерни в България през последните 5-10 г. Най-вероятно имаме такива, които си растат на нашата географска ширина...
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ***...куркума, чия и киноа...Нито една от тези храни ли са, продукти ли са, не е позната в северозападна България.
5
4
 
28
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Баба ми казваше, че още нейната баба е казала, че в една българска къща ако няма куркума, чия и киноа, то от това домакинство нищо не става...
4
2
 
16
 
! Отговори
миро преди 5 години
''мазни риби , като........пастърва-''--голям смях, *** и измислените *** дето драскат или копират по тия саитове......ако пастървата е мазна риба, то, явно че слънцети изгрява от юг.......
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Милен Илиев МинковИди на лекар. По-добре късно, от колкото никога!
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манитол от аптеката за системи, но го приемате орално и гледате осмозно-шадрафан технологи. Пресичане без много гръм, но с обилен валеж.
1
16
 
5
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
гола вода сте госпожо Илияна Николова вие не се интересувате дори да гледате Канал 1 на БНТ за за какви храни може да се говори при положение че българите не наброяват повече от десет хиляди човека и тяхното имущество е под съмнение колкото и Техният живот защо се будалкате с такова малцинство какви супери под първия етаж и спалното помещение какъв грях какъв грях какъв грях какъв график грах салата руса