Кои са най-полезните и най-вредни храни за очите

Хапвайте моркови
7
Кои са най-полезните и най-вредни храни за очите
Снимка: Pexels

Очите се нуждаят от специална защита от вредните слънчеви лъчи, за да са здрави, особено през лятото, когато греенето е силно и прекарваме повече време навън. Влиянието на ултравиолетовите лъчи е пагубно за очите, както и за кожата. Но има още едно нещо, което е от значение, когато става дума за очно здраве и това е храната. Не само предпазните мерки отвън играят роля за състоянието на нашите очи, но и „горивото“, с което зареждаме телата си отвътре, тоест храната.

Някои хранителни продукти имат свойството да подобряват здравето на очите и да стимулират зрението. В тях се съдържат хранителни вещества, които подпомагат функциите на всяка съставна част от зрителния орган.

Същевременно някои храни са изключително вредни за очното здраве и трябва да бъдат избягвани.

Най-полезните храни за очите

Риба

Рибата е изключителен доставчик на омега-3 мастни киселини. Те са много важни за здравето на очната тъкан, както и за сърдечносъдовата и нервната система. Рибеното масло може да намали усещането за сухота в очите, да потисне възпаленията в тях и да облекчи уморени очи вследствие на работа с компютър.

Телешко

Телешкото е богато на цинк. Този минерал участва във важни процеси на имунната система, зрението, нервната система, сърдечносъдовата система. При дефицит на цинк в организма тези системи страдат, включително се наблюдава и влошено зрение. Една от най-важните функции на цинка е участието му в превенцията на макулната дегенерация. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Алиса преди 4 години
Заекът от страната на чудесата носи монокъл, но той май си падаше по телешкото, а не по разни салати.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така хапвайте моркови. Къде сте видели заек с очила.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа, не така! Не дезинформирайте хората!Най-полезно е да се яде ГМО, глифозиди, хормони на растежа, разни "Е-та", сирене без мляко, краве масло от палма и мляко без мляко!Оправете си статията, моля!Не сте политкоректни, ама никак !
2
0
 
20
 
! Отговори
до №1 преди 4 години
Аааа не така заек с очила виждал ли си???
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с морковите всъщност не е истина и е измислино по време на втората световна война не помня точно по каква причина беше но беше за базик. Не знам защот е останало като факт...