Актрисата Деси Бакърджиева: Д-р Лора Хинова ме научи на търпение

Тече национална информационна кампания "Вземи краката си в ръце"
Обновена: 15 юли 2019 11:13 | 25 юни 2019 10:51,
Актрисата Деси Бакърджиева: Д-р Лора Хинова ме научи на търпение
Източник: Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология

Посланик сте на кампанията за превенция на хронична венозна болест "Вземи краката си в ръце", защо избрахте да я подкрепите?

В професията на артиста често се вижда само блясъкът, красивата външност и светлината на прожекторите, но истината е че зад всяка роля в киното, театъра или телевизията стои къртовски труд, търпение и лишения. Понякога репетициите за пиеса или снимачния процес продължават повече от 10 часа, в които се налага да стоиш прав.

Всъщност това е ежедневието на повечето жени от различни професии – хирурзи, зъболекари, фармацевти, учители, стилисти, продавач-консултанти. Умората в крайниците е изключително често срещано явление. В последните няколко години покрай ролята ми в сериала "Откраднат живот" се сблъсках с много информация, запознах се с професионалистите  - светилата в съдовата хирургия в България и това ме провокира да стана съпричастна.

Какво научихте от кампанията и от срещите си със съдови хирурзи?

От лекарите разбрах, че хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни на Европа и Северна Америка. Разбрах също така, че разширените вени са заболяване, при което се наблюдава прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Често пъти това създава дискомфорт, на който в начален стадий дамите не обръщат внимание. Постепенно вените загубват своята еластичност и се деформират. Затова е важно да полагаме грижи за здравето на краката.

В сериала "Откраднат живот" играете д-р Лора Хинова, която е със специалност съдова хирургия. Как се подготвихте за образа?

Преди години исках да стана пластичен хирург. Винаги съм искала да помагам на хората, да има повече красота и добро за душите и телата ни. За да влезеш под кожата на такъв лекар, трябва много повторения на терминологията, четене и консултации със специалисти. Разбрах от разговори с много лекари през последните месеци, че удовлетворението идва, когато след упованието и надеждата, в очите на болния си видял щастие и благодарност. Тогава се чувстваш победител, а душата ти празнува – ден след ден, победа след победа, без шум, микрофони и червени килими.

"Откраднат живот" е един от най-гледаните сериали на медицинска тема, главните герои са лекари – защо стана толкова успешен и кои от темите станаха близки на зрителите?

Успехът на този проект е резултат от колективен труд и добра комуникация. Интересът на зрителите се дължи на няколко фактора. Безспорно най-важният фактор за успеха са интересните истории, също така добрият актьорски състав също допринася за привличането на аудиторията пред малкия екран и не на последно място добрата режисура и продуцентски подход. Зрителите се вълнуваха от историите за нуждата от добро финансиране на болниците, желанието и възможността на всяко семейство да има дете, проблемите, които са свързани с безплодието, превенцията на пациентите със съдови заболявания и детските болести, които са трудни за диагностициране.

Героинята ви мина през различни изпитания, как оценявате развитието ѝ в сериала?

Радвам се, че имах възможността да изиграя и такава роля. За мен е вярна максимата, че се учим цял живот. Лора Хинова ме научи на търпение и това да се опитваме да бъдем креативни и винаги любознателни, а не любопитни. Признавам си, че преоткривах всеки ден информация за различни заболявания, за превенция и медикаменти. Качествата, които ни сближават с тази героиня, са желанието да се надграждаш, вярата в доброто и силата на любовта. Така, както доктор Хинова вярва, че знанието е безценното богатство, така и аз се старая да се надграждам и да бъда любознателна. Не съм искала да се поставям в някаква рамка или да се самоопределям, същото е с това какво не бих направила заради нещо, което обичам. Всичко зависи от правилната мотивация, ясните и добре подбрани аргументи и смисъла на крайния резултат.

Станахте ли по-предпазлива към здравето си и отнасяте ли се с повече грижа към него, след като участвахте в сериала?

Най-важното в човешкия живот за мен са здравето и семейството! Всичко останало е суета. Да бъдеш майка и да си добър родител е истинско предизвикателство, не е като да извадиш тромб с Балон катетър.

Как реагират хората, когато ви видят случайно на улицата, в магазина - какви реакции ще запомните завинаги?

Да, все по-често чувам да ми казват Лора, но са ме наричали и преди с имената на героините ми. Обръщението винаги е различно. Първо беше "Водещата от "Българският топ 100", после "Новинарката от "Шоуто на Азис", Нели от "Стъклен дом", Диана от "Фамилията" и сега д-р Хинова от "Откраднат живот". Всеки период от живота ми е свързан с някаква роля и хората ме оприличават с нея. Телевизията е неразделна част от ежедневието ни. Тя може да те направи популярен за много кратко време, но е опасна, за да не те сложи в рамка, която да те спира от развитие. За мен е важна любовта на хора, защото те оценяват труда ти, безсънието ти, старанието ти, желанието да направиш нещо добро. Благодарна съм им и признателна, че харесват работата ми. Постоянно се снимам с най-различни хора. Повечето са изключително мили и добронамерени.

Ако трябваше да избирате отново професия, бихте ли се спрели пак на актьорството, или щяхте да кандидатствате за друга специалност?

Харесвам професията си, отново бих я избрала, колкото и да е трудна, неблагодарна и лишаваща те от хиляди неща. Цял живот се уча и неслучайно съм и с още едно образование. Когато следвах в УНИБИТ "Медийна информация, реклама и продуцентство" имах възможността да изучавам драматургия и журналистика. Беше ми безкрайно интересно и любопитно, но продължих да бъда актриса. По-късно защитих докторантура, преподавател съм от 6 години по "Медийна сценаристика и продуцентство", но за хората аз пак си оставам актрисата Деси Бакърджиева.

Никога не съм съжалявала какъв труден път съм избрала в живота си. Знаела съм, че той е свързан с хиляди лишения, компромиси и много любов към изкуството. В професионален план все още не мога да кажа, че се гордея с нещо конкретно, тъй като имам още много хляб да изям докато стигна до нужното ниво.

На 14 юли ще се включите в едно интересно събитие, разкажете малко повече за това?

Организираме боса разходка в Южния парк. Всички желаещи могат да заповядат, стартът е в 11 ч. Събитието е част от национална информационна кампания "Вземи краката си в ръце" на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, с подкрепата на Servier и Venite.bg.

Идеята ни е да информираме максимално много хора за това как да се предпазят от разширени вени. По време на събитие всички желаещи ще могат да направят консултация с лекар специалист и да проверят дали са в риск от развитие на хронична венозна болест.

Update: Поради лошите метеорологични условия, събитието се премества на 18 август.

Повече информация може да откриете на:
http://www.venite.bg/
facebook.com/venite.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание