Технологии, основани на клетъчна и генна терапия, премахват болести

В Европа има одобрени 18 такива технологии
Обновена: 13 авг 2019 19:48 | 13 авг 2019 19:48, Екип на Bloomberg
2
Технологии, основани на клетъчна и генна терапия, премахват болести
Снимка: Pixabay

Първият основен акцент в рамките на второто издание на форума "Ателие по биотехнологии 2.0" са авангардните технологии за лечение. Този тип терапии засягат комплексни лечения главно на принципа на клетъчната и генната терапия. Подходът включва автоложна трансплантация на тъкани, кръвна или очна, процесиране в контролирани условия с активни вещества и връщане обратно в организма. Така за първи път от 30 г. медицината не просто овладява симптоми в болестта или повлиява прогреса ѝ, а я премахва, заяви д-р Борислав Борисов, управляващ партньор на "Прескрипция" (Prescriptia), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Европа има одобрени 18 такива технологии. Касае се за тежки вродени заболявания, при които обикновено децата нямат шанс. Сега вече те се лекуват ефективно и се премахва причинителят на болестта".

Като втори акцент от форума гостът определи изкуствения интелект в областта на биотехнологиите и фармацията. Вярваме, че България има кадри и ресурс, за да бъдем достоен участник в този процес, обясни Борислав Борисов.

Третият акцент е проектът "MEGA" (The Million European Genomes Alliance), посочи още управляващият партньор на "Прескрипция".

"Налице са интересни примери сред стартъпите в сферата на биотехнологиите у нас. През миналата година имаше компании, които предлагат софтуерни решения, обработка на масиви от данни и процеси на трансфер на генетичен материал, като тази година се очакват и други".

Д-р Борисов смята, че екосистемата на биотехнологиите в България все още не е добре развита, като поради тази причина има и нисък процент на усвояемост на средства от фондове за финансиране на такъв тип продукти. "Липсва дългосрочна визия. Дейността е подложена на хиперрегулация, от една страна, а от друга - този тип технологии изискват години за развитието си. За търпение и време пък е необходим ресурс", подчерта още той. 

Вижте още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам това при нас кога ще се приложи, НО нашите хирурзи в момента са с 2 леви ръце !Една счупена ръка не могат да наместят, а какво остава за тези технологии. Кой да ги прилага?
1
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Първо белите ще станат *** или поне араби, и тогава генната терапия ще се прави от *** доктори. Но много трудно ще има медицинско покритие за трудовите маси, защото няма да има нищо и най вече Пособия! - Ех, доброто старо време! Моят баща се е добрал до Либия със специални автобуси Монт Синай, там са ги натоварили на гумени лодки също доставени от Монт Синай, и на 10 км. в морето ги е спасил кораб на Монт Синай под норвежко знаме. После Пособия и Пособия, докато хитрите бели са изчезнали.