Внимавайте с лененото семе, може да се отровите с цианид

И все пак продуктът е богат на омега-3-мастни киселини
8
Внимавайте с лененото семе, може да се отровите с цианид
Снимка: Pixabay

Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, че консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне с цианид, пише в. "Дейли мейл".

Известно е, че този продукт е богат на омега-3-мастни киселини и на микроелементи. Производителите на хранителни продукти често добавят ленено семе в сухите закуски, в каши и в кисели млека. Но то крие опасност, тъй като съдържа органичното съединение амигдалин, което е цианогенен гликозид. Веществото е способно да изработи гаозообразен цианид.

Само една трета от чаена лъжичка на смляно ленено семе може да бъде опасно за здравето на бебето. За възрастен човек опасната доза не превишава три чаени лъжички, за да възникне риск от отравяне с цианид.

Първите признаци на подобно заболяване са главоболие, сърцебиене и проблем с дишането. В някои случаи отравянето може да доведе до летален изход. Европейските специалисти са стигнали до извода, че смляното ленено семе отделя най-много вредни вещества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ленено семе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Лиляна преди 2 години
Би трябвало върху опаковката на лененото семе да се изпише предупреждение за опасност от предозиране и натравяне с цианид! Ако го пишеше това, нямаше да съм в критично положение. Да се опише и несъвместимата комбинация на лененото семе с аспирин протект, защото аз освен, че съм предозирала пия и тези хапчета, а предупреждение на опаковката няма!
7
0
 
1
 
! Отговори
Лиляна преди 2 години
Смляното сурово ленено семе в доза повече от кафяна лъжичка предизвиква отравяне с цианид. Невероятно, но факт, защото днес бърза помощ идва у дома точно по този повод. Изобщо не ми беше хрумнало дори, че мога да се отровя с ленено семе. В продължение на 5 дни всяка сутрин си слагах по една пълна супена лъжица смляно ленено семе в кисело мляко за закуска. Изпитах всички симптоми на отравянето. Не го пожелавам на никого чувството, че умираш. Внимавайте с лененото семе!!! Не е шега!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споменатото вещество май е прословутият витамин Б17, който се съдържа и в кайсиевите ядки,бадемовите, в семки на ябълки, круши и много други и му се предписват противоракови свойства. Дозата прави лекарството.
5
0
 
2
 
! Отговори
Златка Хамериканката преди 4 години
Най добре е узо една кана /300 мл/ на денонощие . За опресняване на софтуера. Другото е от рогатия.
4
1
 
2
 
! Отговори
извинете кой/я преди 4 години
Ан 3, внимавай, че Утре ще кажат, че Ти си разпъснал цианида, в полубуно състояние !)
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз толкова много ленено семе и то смляно съм изял ама не съм се отровил с цианид. Утре ще кажат че и сярна киселина съдържа да ги *** и тия учени.
2
5
 
17
 
! Отговори
бг преди 4 години
Европейската агенция по храните е част от ЕС, а той е творение на юдомасоните които водят геноцид срещу белия човек в Европа. Повечето семена са полезни за човека.
1
2
 
12
 
! Отговори
Йоанко Козел преди 4 години
Това е най-голямата заблуда за тази "супер храна",упорито пробутвана от куцо и сакато за лек на всякакви болежки !Естествено на доста сериозна цена !А всъщност е отровна !Най-сетне малко достоверна информация , опитваща се малко поне да ни отклони от търговското печалбарско зомбиране !