5 признака, че ви липсва йод

Затруднения в преглъщането, дразнене в гърлото
8
5 признака, че ви липсва йод
Снимка: istock

Йодът е много важен минерал за организма. Главното му предназначение е да участва в производството на хормони на щитовидната жлеза. Те отговарят за растежа, развитието на тялото и метаболизма в него. Тялото ни не произвежда йод само. То се нуждае от приемането на минерала чрез храната, за да може да извърши всички свои функции, свързани с него.

Йод се среща в храни, като яйца, сирене, риба, морски дарове, орехи, мляко, някои листни зеленчуци, водорасли.

Кои са признаците на дефицит на йод?

Умора и депресия

Йодът е свързан с управлението на настроенията. Дефицитът му води до лошо настроение, безпокойство, нервност, депресия. Управлението на тези емоции се диктува от функциите на щитовидната жлеза. Когато има дефицит на йод, тя не произвежда достатъчно хормони, което пък води до различни промени в настроението.

Суха кожа, чувствителност към студ

Един от най-изявените симптоми на хипотиреоидизъм е сухотата на кожата, лющенето ѝ и чувствителността към студ. Жените имат с до 8 пъти по-голям риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза, особено във възрастта около менопаузата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: кожадепресияйодДеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Петрунка Сафронова преди 4 години
За здравето на всяка една от милиардите клетки на нервната, мускулна, епителна и съединителна тъкан е необходима храна (биологично активни вещества от преварената приета храна), трябва й кислород да диша, трябват пълноценни хормони на щитовидната жлеза. Микроелементът йод е стратегически важен и в трите фактора - кислороден глад на клетката (рак, инфаркти) и понижена функция на щитовидната жлеза настъпват при дефицит на безопасен йод, който трябва да постъпва ежедневно с храната и водата.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първи признак:РУСНАЦИ ИЗПИТВАТ НОВ ДВИГАТЕЛ НАБЛИЗО
1
3
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
СПАСЕНИЕТО Е ИНДИВИДУАЛНО