Лекуват уголемена простата безкръвно

При големи простати лазерът е единствена алтернатива на отворена операция
Обновена: 9 сеп 2019 07:26 | 9 сеп 2019 07:02,
Лекуват уголемена простата безкръвно
Д-р Фернандо Санча. Източник: Хил Клиник

Столичната Хил клиник, поставила основите на лазерната урология в страната, вече повече от 10 години практитува безкръвно премахване на увеличена простатна жлеза. През лятото и есента оплакванията на пациентите, които страдат от ДПХ (доброкачествена простатна хипероплазия - увеличена простата), нарастват поради по-големия прием на течности. Разговаряме с ръководителя на операционния екип на Хил клиник и водещ в света уролог.

Д-р Фернандо Санча: "При големи простати лазерът е единствена алтернатива на отворена операция"

Европейската и Американската урологични асоциации след редица проучвания категорично препоръчват Зеления и Холмиум лазерите като най-щадящ метод за отстраняване на увеличена простата. В България, в нашата клиника имаме и двата лазера, затова твърдя, че пациентите ни имат достъп до най-доброто в момента лазерно лечение. Аз лично ежемесечно гостувам на клиниката в София, за да премахвам наистина големи аденоми със Зелен лазер. Има и уролози, които използват други видове лазери, но когато говорим за най-добри резултати, Зеленият лазер е новият ”златен стандарт”. Например, премахнатите с диоден лазер аденоми на простатата водят до редица късни усложнения – запушване на шийката на пикочния мехур, стриктура на пикочния мехур и инконтиненция. Същите проблеми се наблюдават често и при ТУР-П. Това е традиционен метод за отстраняване на увеличена простата чрез трансуретрална резекция, т.е. през пикочния канал.

Лазерът може да изпарява (вапоризира) уголемената простатна тъкан и да освободи пикочния канал така, че нормалното уриниране на бъде възстановено. При по-големи аденоми специална технология енуклеация, която аз използвам, позволява успешно и бързо отстраняване. Методът е ефективен, възстановява напълно уринната функция и тъканта, която премахнем може да се изследва хистологично.

Предимствата на лазерната енергия е, че не засяга дълбоко околните тъкани и не причинява тежка некроза. За по-малко от час може да се премахне всяка простата, без значение от големината ѝ. Съществен елемент в съвременната медицина е обезболяването - стремежът е да се избягва пълната упойка и то при пациенти в напреднала възраст. За лазерните операции на простата в Хил клиник ползваме спинална упойка, затова е единственият начин на мъже с диабет или сърдечно-съдови заболявания да се подложат на операция без риск за живота.

За самочувствието на пациентите е от съществено значение и това, че след манипулация със Зелен или Холмиум лазер отпада необходимостта от продължителна катетъризация, която е много неприятна и ограничава до голяма степен мъжът в ежедневието. Методът запазва сексуалната функция и сваля до минимум рискът от усложнения като перфорация и инконтиненция (неволно изпускане на урина). Пациентът е у дома си до 24 часа след манипулацията.

Хил клиник в едно от най-престижните болнични заведения в Европа, където простатата може да бъде премахната без скалпел, без кръвозагуба, без опасност от последващи усложнения, а следоперативното възстановяване да бъде съкратено драстично. Екипът на клиниката има опита, уменията и знанията да предлага медицински услуги на световно ниво и аз се радвам, че мога да работя с тях. Д-р Боцевски, д-р Георгиев и д-р Деримачковски ежедневно преглеждат десетки мъже. При част от тях се препоръчва медикаментозно лечение, следи се състоянието. За съжаление, няма нищо, което да спре разрастването на простатната тъкан и състоянието с времето прогресира. Така в един момен единственото решение е оперативното. Тогава е важно за пациента да  обсъди със своя лекар възможностите за лечение, преимуществата на лазера, особено при по-възрастни пациенти с придружаващи заболявания.

Хил клиник ви кани на урологичен профилактичен преглед. През септември 2019 цената е 25 лв. и включва както консултация с уролог, така и PSA туморен маркер, ректално туширане, ехографско изследване.

Прегледите се извършват след предварително записване на час на 02 439 31 31.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от