Какво не бива да правите веднага след събуждане?

Не посягайте към телефона, социални мрежи, имейли
12 сеп 2019 06:17, Михаела Лазарова
9
Какво не бива да правите веднага след събуждане?
Снимка: istock

Когато алармата звънне, блаженството рязко свършва и реалността ни връхлита с пълна сила. Ставаме, отиваме набързо в банята и първото, което правим след това обикновено е да се пресегнем към любимата чаша с горещо кафе. Този навик е вреден, както и много други, които имаме рано сутрин.

Ето какво не е полезно да правите веднага след като се събудите от сън.

Не натискайте бутона „дрямка“ („snooze”) на алармата

Бутонът за отлагане на алармата е спасителен пристан за мнозина, но това не е добра идея. Лошият навик е добре да се изкорени, според специалисти, които споделят опита си пред Business Insider. Те смятат, че отлагането на алармата или „дрямка“, както условно се нарича, вреди на здравето поради една проста причина – когато натиснете този бутон, скоро след това заспивате наново, понякога и доста дълбоко. Внезапното повторно прекъсване на този дълбок сън в рамките на само няколко минути, кара мозъка да се затрудни в изпълнението на редица функции. Резултатът е, че се събуждате по-изморени, отколкото сте си легнали.

Не посягайте към телефона, за да проверите медии, социални мрежи, имейли 

Според изследване, цитирано от thelist.com, 63% от хората, притежаващи смартфон, посягат към него в първите секунди след събуждането, като някои от тях преглеждат съдържанието му и през нощта при безсъние. 

Този вреден навик въздейства на нервната система по начин, който я напряга и повишава нивата на стреса още повече. Хормонът на стреса кортизол е в най-високите си стойности именно рано сутрин. С течение на времето през деня той постепенно спада. Ако посягате към телефона си и към кафето веднага след събуждането вие предизвиквате още по-голям скок на този хормон.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: здравенавицисън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"..мъжа ти... че си се събудиЛ"? Имаш мъж и говориш за себе си в мъжки род? Излез от анонимност не се крий като нас хетерото, нали е въпрос на гордост вече или както му викат инглизите "прайд"..
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с.кс. После ти остава кисело за цял ден, че на мъжа ти не му става или е свършил по-бързо отколкото ти можеш да се опомниш, че си се събудил. Изобщо, мисля, че сутрин най-доброто нещо за правене е да продължиш да спиш.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А чайка за отскок може ли?
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се срещате и да не пиете кафе с неприятни хора било то колеги, " приятели" или съседи.
1
0
 
23
 
! Отговори
Вредни навици преди 4 години
Да ходите до банята след събуждане е изключително вреден навик, първо посетете кeнeфa все пак. Една бира за хидратация е полезна, но втората вече е вреден навик сутрин. Когато алармата на таратайката на комшията се включи за пореден път, първо няколко пъти му вдигнете чистачките, преди да я запалите окончателно.