Проф. Начев: Клиничните пътеки са нереално остойностени

Директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" пред Bulgaria ON AIR
18 окт 2019 23:58, Анисия Иванова
17
Проф. Начев: Клиничните пътеки са нереално остойностени
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Клиничните пътеки са абсолютно нереално остойностени. Това заяви директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев в "Денят ON AIR".

"Има медицински услуги, които струват 300 лева, има такива, които струват 50 хиляди лева. Зависи от много неща. Както и да се остойностят, дори и да се надценят клиничните пътеки, парите няма да стигат. Трябва да има контрол", коментира той.

Начев бе категоричен, че трябва да се налагат по-строги санкции, ако се извършват неправомерни дейности.

Презумпцията е, че като се дадат 200 млн. лева и се качат цените на клиничните пътеки, болниците няма да отчитат повече от това, което са извършили. За мен това е утопия. Трябва да има драконови санкции и Крумови закони", коментира професорът пред Bulgaria ON AIR.

Според него докато няма такъв контрол, нищо не може да се получи.

"Рано или късно ще има демонополизацията на Касата. Не става от днес за утре. Самите застрохователите не са готови за това. Няма да е следващата година", смята професорът.

Директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" коментира и исканията на сестрите за по-високи възнаграждения.

По думите му ако медицинската сестра почва със заплата 950 лева, не може лекарят да почва с 1100 лева, а трябва той да взима двойно.

"В края на краищата трябва да видим разликата между труда на санитар, сестра и лекар. Не може да има уравнивиловка. Едни сестри ще получават 2000 лева, други 900. Зависи от обема, качеството и високата специализация на дейността, която се извършва", заяви Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Боже! Боже! Свършиха ли се лекарите, които да коментират и да предлагат промени в здравната реформа, та непрекъснато се кани по всички възможни телевизии и то многократно проф.Начев-медикът милионер,най-боготия, най-облажил се сред лекарите от съществуващата здравна система и от така определени стойности на пътеки! Поканете някой който не взема по стотици хиляди/навярно за да натрупа тези милиони/, а лекар трудещ се със заплата 800-1000 лв.
15
1
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
Правиш ли разлика между техника и медицина....То всичко е високи технологии... Какво пише на дипломата ти...Колкото до хирургията ...това "занаят който трябва НЯКОЙ ДА ТИ ГО ПОКАЖЕ как се прави...."Намекваш за пари а за отговорности .....Лице което обърка пациент какво трябва да му се случи - Знаеш ли че в БГ има 430 болници от които минимум 100 са излишни ....За измамниците какво ще кажеш
14
2
 
2
 
! Отговори
Ганев преди 4 години
Въпросната фигура е С МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ И БОЛНИ АМБИЦИИ. Това е факт....Крайно време е да резбереш че понятие СЛОЖНОСТ ПРИ ВАС НЯМА....Демонстрация на какво ли не ...Интересно - кажи колко пари си завлачил от държавния сектор !!!!!
13
2
 
2
 
! Отговори
Ганев преди 4 години
Тази персона да спре да говори за медицина....Той знае ли че ДОКТОР преглед не прави а техника. Знае ли, че лицето което прави е един ОПЕРАТОР и ако не може да прочете резултата ????...Знае ли че над 80 % носители на мед. дипломи вършат ЕЛЕМНТАРЕН ТИП дейности...До кога ще се толелира тази кастаМедицината се била много развила .От кога техниката се счита за медицина.... Тя не се прави с хапчета - консултации...Понятието медицина отдавна е ИЗТЪРКАНО. Корекция - при грешна диагноза ГЛОБА -1000 л
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болниците а пълни с пациенти, проблемите на които могат да се решат в доболничната помощ с много по малко средства. Системата ги праща там като налива пари в болниците и недофинсира доболничната помощ. Лекарите не искат да работят за държавни и частни болнични олигарси, но са принудени защото са без алтернатива
11
2
 
5
 
! Отговори
Timi преди 4 години
За жалост в България стана така че и лекарите станаха търговци и започнаха да се пазарят като на пазара явно всичко минава през Търговия и пазарлък
10
2
 
3
 
! Отговори
Барам 50к преди 4 години
Нали Барам 50к в Паарджи и слагам стендове за без нищо ко ме боли касата .. от касата в касата и от там в джоба и газ по екскурзии
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли е, че този с прякора "генчо поршето" прибирал по 700 кинта за преглед?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До професора Най- голямото безобразие е, че и частните болници се дотират от държавата!!! В същото време държавните болници са търговски дружества. Оксиморон. Лобистките закони управляват системата. Не е лошо някой да се разрови и да рязследва колко от депутатите , политиците и техните близки имат интереси в здравеопазването. Ще се хванем за главата.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя па за кво реве за пари. Голем наглец ей.
6
2
 
16
 
! Отговори
Професорът преди 4 години
Иска цени на пътеките,по -високи от Германия,да се покриват от вноски на хората,с доходи много по - ниски отколкото в Германия.Затова системата не издържа.Нека си направи частна клиника и да си сложи пътеки от500000.Но без да работи с НЗОК. Да видим колко е велик.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милионерът в държавна болница, с десетки имоти, милиони в сметки и т.н. В държавата с най-висока смъртност и демографски колапс парите за болниците все не достигат! Май не достигат за все по-големите ви джобове.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болница"Света Екатерина".Тази болница още ли съществува?
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторът открито признава, че документите в болниците са " с невярно съдържание"..Докато лекарите се държат като лешояди, да се радват на много "патоплогия". да се облагодетелстват от по-тежките случаи, няма да има здравеопазване, а "поддържане на пожара".
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно му е на Начев. В неговата болница се доплаща за лечение,нищо че е държавна.С други думи-застрахователите не са готови да плащат, да се готвят болните да доплащат за лечение.А сестрите да не притеснява. Такива не останаха.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дупнишкият мошеник от Шайката на Суджуците, представящ се за лекари и получаваш заплата 36 Хил лв на месец за нищо правене в Държавна болница.