Какво не е добре да правите веднага след хранене?

Не правете упражнения
21 яну 2020 09:51, Михаела Лазарова
11
Какво не е добре да правите веднага след хранене?
Снимка: istock

Вероятно си спомняте съвета на родителите ви, когато сте били дете: „Не плувай във водата поне 30 минути след хранене“. Има голяма доза истина в този съвет. Някои неща е по-добре да не се правят веднага след хранене, особено ако сте хапнали по-обилна порция. Ето кои са трите най-непрепоръчителни сред тях.

Не четкайте зъбите си

Може да звучи нелогично, но е факт. Миенето на зъбите непосредствено след хранене уврежда техния емайл. Вероятно мислите, че измиването на зъбите след хранене е полезно и предпазва зъбите от кариес, но всъщност може да ги нарани повече. Това е така заради повишеното количество храносмилателни киселини в устата, които сте отделили по време на дъвченето. Необходими са минимум 30 минути, за да може тези киселини да намалеят. Тяхното влияние е силно и може да отслаби емайла на зъбите, правейки ги податливи на увреждания.

Изчакайте с измиването, докато концентрацията на киселини в слюнката намалее. След това можете спокойно да измиете зъбите.

Не си лягайте

Заспиването веднага след хранене е вредно за здравето. Отново е необходимо да изчакате известно време, докато храната се обработи в известна степен преди да заспите. Така ще избегнете появата на киселини, които могат да нарушат съня ви. Освен това, според клиника Майо, неслучайно храносмилането се случва във вертикално положение, а не в хоризонтално. Природата е решила тези процеси да се извършват, докато сме будни и в изправено или седнало положение. Когато легнем да спим затрудняваме обработката на погълнатата храна, което може да доведе до редица проблеми в бъдеще, ако тази практика стане редовна.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: зъбисънхранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
8
 
! Отговори
беберон преди 4 години
Също така и не мастурбирайте.
9
1
 
11
 
! Отговори
ha преди 4 години
Бе най добре, изобщо не се хранете.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какво не е добре да правите веднага след хранене?"От плачевен опит - дълбока гърленка не правете...
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
би да викажъ дибел ми ехуь, едва го обхващам с ръкъ, за тва жената с две ръце го хваща, вика и приятелка и двете с четири ръце успяват да ми набиятЕднаЧикия, след първатаЧикия не става толквоаДебел и ги изчуквамм и двете и са доволни
6
1
 
8
 
! Отговори
кирядков преди 4 години
не задържайте пръднятаСи в гъзаСи, щот ще ви боли коремчето. веднага след папкане се изрежете едно хубаво така да ви чуят и съседите яката и после идете да разтоварите в градината
5
7
 
12
 
! Отговори
Какво да правим!2 преди 4 години
3) Вода не се пие след храна или по време;4) препоръчително е всяка хапка да се смели на каша от зъбите и тогава да се глътне (тоест да стане като течност от слюнката и смилателния процес на зъбите, тогава вода не ви е нужна!);4)стомаха ви в естествено състояние е с големината на юмрука ви (сещайте се колко преяждате..);Важно и не забравяйте:1. Водате се "яде", храната се "пие";2. Плодове, десерти, вода не се поемат след храна а първи (без десерти);3. Стомаха се пълни само на 75-80% !олЕ!
4
2
 
15
 
! Отговори
полезно и приятно преди 4 години
След хранене е добре да се оригне яко,може и некой газ да пустене.
3
7
 
6
 
! Отговори
Какво да правим! преди 4 години
А сега понеже никой не пише какво да се прави, ще препоръчам следното след храна:1) да се изжабури устата с топла вода 3-5 пъти по около 20 секунди (не със студена, не и с гореща вода), така ще намалее слюнката в устната кухина, ще се почистят едрите и средни остатъци от храна и ще ви се намали апетита за следващо (нещо сладичко, някакво десертче (води до затлъстяване, особено при децата и възрастните);2) прави се разходка, в парк, сред растителност (дори и между блоковете), но да няма коли!
2
2
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
А със секса как стои въпроса ? Може ли ?
1
3
 
6
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
след храна се изжабуркайте с малко сода бикарбонат и ще намалите киселините.