Грешки, които правите с въглехидратите, когато спазвате диета

Не балансирате макроелементите в диетата си
25 яну 2020 11:47, Михаела Лазарова
0
Грешки, които правите с въглехидратите, когато спазвате диета
Снимка: istock

Искате да отслабнете. Пробвали сте всякакви диети, но резултатите или са нетрайни, или изобщо ги няма. Преди да побързате да обвините въглехидратите, както повечето хора правят, помислете дали не допускате някои грешки с тях, които всъщност са в основата на наднорменото тегло и неуспехите в отслабването. Ето и най-често срещаните сред тях.

Мислите, че всички въглехидрати са еднакви

Само защото името им е еднакво не означава, че всички въглехидрати са еднакви и можете да ги консумирате в еднакви количества. Демонизирането на въглехидратите и пълното им изключване също е вредно за организма. Какво да правите тогава?

Запознайте се подробно с разликите между отделните видове въглехидрати. Наблегнете на полезните въглехидрати, които се разграждат бавно в организма и не повишават рязко нивата на кръвната захар, каквото действие имат простите въглехидрати, например захарите. Забравете за тестените сладкиши, торти, захарни изделия, пържени картофи, изобщо всички храни лишени от хранителна стойност.

За сметка на тях поставете акцент върху зеленчуците и плодовете. Бобовите храни са сред първенците по полезно въздействие върху кръвната захар въглехидрати.

Изключвате въглехидратите, за да отслабнете

Въглехидратите са жизненонеобходими на клетките в организма, за да може да функционират и да се делят нормално. Въглехидратите са и основният източник на енергия. Те са веществата, от които мозъкът, нервната система и черният дроб пряко се нуждаят. Без въглехидрати черният дроб не може да синтезира редица важни ензими, без които правилното храносмилане е невъзможно. Ето защо, пълното премахване на въглехидратите от диетата е опасно и не трябва да се прилага просто за отслабване. Ако се налага, то се извършва под лекарски контрол.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари