6 признака, че не ви достига витамин А

Страдате от сухота в очите
21 фев 2020 08:40, Михаела Лазарова
1
6 признака, че не ви достига витамин А
Снимка: istock

Всички витамини са от изключително значение за здравето и правилното протичане на функциите в организма. Дефицит на който и да е витамин в тялото може да окаже негативни ефекти, които да се проявят със съответните признаци. Витамин А е сред тези незаменими витамини, които имат съществено влияние върху редица системи в организма, сред които зрението, репродуктивната функция, състоянието на кожата. Дефицитът на витамин А може да предизвика поява на някои симптоми и признаци, подсказващи, че тялото страда от недостиг на важното вещество.

Кои са признаците, че е налице дефицит на витамин А?

Суха кожа

Витамин А е съединение, което оказва пряко влияние върху състоянието на кожата. При недостатъчни нива на този витамин в тялото кожата започва да става суха, да се лющи, да става податлива на екземи и зачервявания. Появява се сърбеж, който допълнително утежнява дискомфорта.

Нощна слепота

Един от най-честите сигнали за дефицит на витамин А е затрудненото виждане в тъмното. Този проблем пречи на нормалните дейности на човек, особено в тъмни помещения или в тъмната част на денонощието.

Акне

Витамин А влияе пряко на състоянието на кожата. Ето защо при недостатъчното му количество е възможно да се наблюдават различни възпаления по кожата, включително акне. Неслучайно най-успешните препарати за третиране на акне, потискащи възпаленията в кожата, са базирани на концентрирани количества витамин А в състава си. Той провокира обновяването на кожните клетки и излющването на горния слой кожа, в който се съдържат и мъртви кожни клетки. По този начин кожата се регенерира и обновява, овладявайки акнетичните процеси.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кожаакневитамин А
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
АА. ААА преди 4 години
А, линкът пак не бачка.