Простатата – второто сърце на мъжа, което трябва да пазим

Дискретен тест ни дава възможност да проверим състоянието си
26 фев 2020 09:17, Александър Попов
Простатата – второто сърце на мъжа, което трябва да пазим
Снимка: Istock

Заболяването на простатата е едно от най-честите при мъжете, според проучвания всеки втори след 50-годишна възраст е засегнат. Важно е да се знае, че дори при рак на простата, това не означава смъртна присъда.

Доброкачествената простатна хиперплазия може да има изключително неприятни последици за качеството на живот при мъжете. Може да причини проблеми с уринирането, да наруши сексуалната функция.

Отговорните към здравето си мъже обаче могат да се наслаждават на пълния си потенциал и да бъдат във форма, независимо, че са прехвърлили 50-те.

Много често тази грижа се сблъсква ударно с чувството за срам или липсата на отношение към собственото ни здраве - не се правят годишните прегледи, пренебрегват се симптомите на заболяването.

Диагностиката на състоянието на простатната жлеза се изразява в ректално туширане, ехографски преглед, както и лабораторни тестове – за установяване нивото на т. нар. простатно специфичен антиген.

Тестът на простатно cпецифичния aнтиген отчита белтък, който се произвежда от простатата. Увеличение на нивото на белтъка в кръвта се наблюдава при рак на простатата, но също така и при възпаление и хипертрофия на жлезата.

Има и дискретен начин да направите тест за простатата, който е достъпен и лесен за направа. Той не е изкопиран от лайфстайл сайтове и списания, а се използва от самите лекари. 

Всъщност лайфстайл изданията са прави в едно - ако имаме проблеми с простатата, няма как да живеем пълноценно. Ще го усетят и половинките до нас, а както знаем - не сме ли във форма и на любовния фронт, идват неуспехите, комплексите и "кама в сърцето" на социалния ни живот.

Затова всеки мъж може да отдели 2 минути, за да се тества онлайн

Въпросникът няма да затрудни попълващите го, но в същото време дава много ценна информация за състоянието ни. Подходящ е за оценка както от общопрактикуващите лекари, така и от уролози, които проследяват провежданата терапия при мъже, които вече са диагностицирани.

В него са включени 8 въпроса, които биха светнали "червената лампичка", ако имаме затруднения при уриниране, слаба струя, често уриниране и други. 

Тази "червена лампичка" ще даде зелена светлина на мъжете в средна и по-напреднала възраст да запазят младежкия си дух. Тя може да спаси и живот, тъй като може да става въпрос и за злокачествен тумор, чийто симптоми не се различават от доброкачественото заболяване на простата. А когато е хванат в начален стадий, ракът на простата е лечим почти в 100% от случаите.  

Prostenal® напомня: Бъди мъжът, който се грижи за собственото си здраве, който се наслаждава на пълния си потенциал и който може да твърди за себе си, че е „още във форма“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание