Учени апелират: Пийте вода, спрете газираното

Тези напитки носят риск за нарушение в липидния метаболизъм
28 фев 2020 15:36, Петя Славова
14
Учени апелират: Пийте вода, спрете газираното
Снимка: БГНЕС

Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, показва проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.

Учени от университета Тъфтс откриха, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98 процента по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия – понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или "добър холестерол" от тези, които пият газирани напитки много по-рядко. Също така е по-вероятно те да се окажат с висок общ холестерол след години.

Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки участници в експеримента на средна възраст в продължение на дванадесет години, предаде БГНЕС.

"Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени или газирани напитки – сода, лимонада или плодов сок – с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне.

Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Да но тя е химия която ни изгражда и не е вредна за тялото, а жизненоважна. Дори алкохолът има в състава си вода. Въпросът както винаги е в мярката. Много ядене и пиене едновременно е вредно независимо дали се пие вода или друга напитка. проблемът е че ни агитират да ядем и да пием газирано едновременно. - храната е по - вкусна с кока- кола. Това е най - големият ужас за стомаха.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо се продава? Защото някой ще загуби бизнес за милиарди. Също като с цигарите. А че газираното е вредно е истина. Аз съм пример, защото вече от една година не пия газирани напитки, защото стомахът ми се повреди, и се чувствам много по - добре. Докато пиех получавах често стомашни кризи придружени с ужасни болки. Поне това вече го няма. Така че не апелирам да се откажете но поне да намалите консумацията.
10
1
 
3
 
! Отговори
Е като е вреднио преди 4 години
Е като е вредно ,защо се продава?Е тва не мога да разбера ?то и натуралните сокове в мрежата са вредни ..Истината е в компота на баба :)
9
1
 
6
 
! Отговори
учете бе преди 4 години
Учените знаят ли, че ракията не е газирано.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата и тя е химия. Водорода и кислорода са химични елементи.Та самите ние сме изградени от химия.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименми...вие от перник пийте бира ! ако и тя ви се пени много, пийте ракия - ама за нея пък сте малко лютички.
6
2
 
1
 
! Отговори
sms преди 4 години
До ИванМного си точен!
5
2
 
5
 
! Отговори
Газирана напитка преди 4 години
Тези учени докато са наблюдавали цели 12 години, обектите са преминали от средна в дърта възраст и е съвсем нормално да имат проблеми с холестерола, няма да е само в безалкохолните проблема.
4
1
 
9
 
! Отговори
дедо Медарко преди 4 години
До 543Има ли нещо в днешно време което да не е химия?Даже и в голата водица от тук-там се просмуква част от Менделеевата таблица!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какви метали да е водата С манган по ми понася
2
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
д-р Радева е на друго мнение!
1
5
 
26
 
! Отговори
543 преди 4 години
И защо трябва да ви го казват учените, вие нямате ли глава на раменете си? Не знаете ли че безалкохолното е химия?