5 храни и напитки, които забавят метаболизма

Внимавайте с консумацията на колбаси
28 мар 2020 19:18, Михаела Лазарова
6
5 храни и напитки, които забавят метаболизма
Снимка: Istock

Знаем че в основата на това да бъдем в добра форма е да поддържаме добър метаболизма си. Това може да се случи с консумацията на правилните храни, като зелен чай, грейпфрут, люти чушки, чисти меса, риба, ядки, яйца, зеленчуци. Всичко в балансирано количество. От друга страна, има храни, които могат да забавят метаболизма ни.

Вижте кои освен алкохола, пречат на отслабването.

Рафинирани въглехидрати

Към тази група спадат тестените закуски от бяло брашно, бял хляб, сладкиши, пици, вафли, чипсове, захар, корнфлейкс... Рафинираните въглехидрати съдържат повече глутен, нишесте и фитинова киселина, които могат да имат негативен ефект върху метаболизма. Те се усвояват бързо от организма ни, но също така причиняват и покачване на кръвната захар и инсулина, което води до забавяне на метаболизма и натрупване на излишни мазнини, а в последствие и до инсулинова резистентност.

Ако се стремите да свалите килограми, заменете рафинираните въглехидрати с нерафинирани, като пълнозърнести храни, свежи зеленчуци, като спанак, броколи.

Плодови сокове

Обикновено ги приемаме в компанията на зърнена закуска, което означава, че заедно с тях приемаме и големи количества захари. Ако искате да отслабнете, изключете от менюто си плодовите сокове. Това се отнася не само за тези в кутия, но и за фрешовете. Може да звучи странно, но чаша фреш съдържа повече захари и по-малко фибри, в сравнение с целите плодове за неговото приготвяне. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
2
 
! Отговори
Джендю преди 4 години
До АнонименА май са кожени краставици....?! И аз ги обичам най-много.... Браво!
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм две седмици на краставици и не отслабвам.
2
3
 
6
 
! Отговори
Мазнинка преди 4 години
Хванете новия вирус и ще отслабнете, гарантирано.
1
2
 
7
 
! Отговори
диабет преди 4 години
Фамилно обремен съм с диабет, поради което много внимателно подхождам относно храната.Почти нищо не купувам то големите магазини ..Старая се да се снабдявам от село, от моето стопанство ...За сега съм в норма ..