Как 8-часовото седене ни вреди?

Ускоряват се процесите на стареене
26 май 2020 19:49, Михаела Лазарова
2
Как 8-часовото седене ни вреди?
Снимка: Istock

Гръбначни изкривявания, болки в шията, главоболия, разширени вени, еректилна дисфункция, лошо настроение, хормонални проблеми... Това са само част от последствията от 8-часовото седене всеки ден или заседналия начин на живот, характерни за много хора, чиято работа изисква да се работи по този начин.

Как още вреди на здравето си, когато не се движим достатъчно?

Страда сърдечносъдовата система

Едно от най-сериозните последствия, до които води заседналият начин на живот е рискът от сърдечносъдови заболявания, като коронарна болест на сърцето или хронична хипертония. Когато седим продължително и в ежедневието ни липсва редовна физическа активност, нашите мускули отслабват, нарушава се кръвообращението и се понижава тонусът на кръвоносните съдове.

Също така, когато не спортуваме редовно, се увеличава и рискът от ранна атеросклероза (натрупване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове). Според редица проучвания, заседяването увеличава риска от сърдечен удар.

Натрупването на излишни килограми

Още едно от вредните последствия от заседналия начин на живот, който включва и седене по 8 часа на ден. Прекарвайки в седнало положение толкова много време, нашият метаболизъм се забавя, тялото изгаря по-малко калории, а излишъкът се трупа като килограми. Когато седнем да работим или да си почиваме, тялото намалява процеса на изгаряне на мазнини с 90%, кръвното налягане се повишава.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кампания срещу работата в офис.Демек останете си в къщи. И удома тези симптоми се проявяват.