Болест на Крон и Улцерозен колит - какво да очакваме?

В помощ на пациентите и техните близки е създадена специална платформа
Обновена: 28 май 2020 11:31 | 28 май 2020 11:27,
Болест на Крон и Улцерозен колит - какво да очакваме?

Притеснение, неудобство, срам, страх - всички тези чувства са познати на хората с възпалително чревно заболяване (ВЧЗ). Много често те са причина за късното търсене на специалист, което от своя страна води до забавяне на диагнозата и обостряне на състоянието. В помощ на пациентите и техните близки е създадена специална платформа https://kron-colit.bg/, която предоставя подробна информация за двете най-често срещани ВЧЗ - Болест на Крон и Улцерозен колит, ценни съвети за живота с тези състояния, както и различните терапии, които могат да доведат до контролирането им.

Симптоми

Първата стъпка към контрола на този тип проблеми е тяхното правилно диагностициране. Болестта на Крон е заболяване, което засяга тънкото и дебелото черво, но понякога и други части от стомашно-чревния тракт, както и различни органи и тъкани извън червата. Общите оплаквания са умора, температура, липса на апетит, цялостно усещане за отпадналост. По-конкретните белези са диария, коремна болка, загуба на тегло. Заради сходните им признаци, Болестта на Крон може да бъде сбъркана с остър апендицит. Затова е нужно пациентът да съдейства максимално на лекаря и да сподели и за други оплаквания, дори и те на пръв поглед да не са свързани със стомашно-чревния тракт, като проблеми със зрението, болки в ставите, нощно изпотяване и други.

Улцерозният колит представлява възпаление на част от дебелото черво, което води до развиване на язви на местата, където лигавицата на червата е увредена, и поява на кървене. Основните симптоми са отслабване, трудности при изхождане, усещане за подуване в корема, газове, кръв или слуз в изпражненията, честа дефекация. Един от показателните проблеми е честото ходене до тоалетна, което може да стигне до 30 пъти за денонощие и да е съпроводено с отделяне на редки и кървави изпражнения, които са премесени със слуз или гной.

Въпроси и съвети

Как да живея сега, какво трябва да ям, ще мога ли да работя, а да имам семейство и деца? Как да се държа, ако отида на ресторант с приятели или изпадна в неловка ситуация с инцидент, породен от състоянието ми? Това са само част от въпросите, които човек с ВЧЗ е съвсем естествено да си зададе след поставянето на диагнозата. Отговори на основните от тях може да откриeте в специалния раздел на платформата, в който са поместени редица полезни практически напътствия. Предлагаме ви някои съвети, чието спазване би могло не само да облекчи симптомите, но и да е от голяма помощ в ежедневието с подобно заболяване.

  • Споделяйте това, което смятате за уместно - всеки се справя по различен начин със заболяването си и вие сами трябва да решите на кого да кажете и кога;
  • Потърсете подкрепа както сред близките ви, така и сред хора със същото заболяване. Хората, които са изправени пред предизвикателства като вас, ще могат да ви споделят за своя опит, трудностите, през които са минали, но и преодоляването им;
  • Помислете за хранителния си режим, но без да изпадате в крайности. И Болестта на Крон, и улцерозният колит засягат храносмилателната система, поради което храните, които консумирате, могат да окажат голямо влияние върху здравословното ви състояние. И все пак, не трябва да подчинявате живота си на съдържанието на чинията или да премахнете цели групи храни от диетата си. Подробна информация, съвети и рецепти за хранителния режим при ВЧЗ може да откриете тук.
  • Намерете тоалетна. Ако достъпът до тоалетна извън дома ви кара да се безпокоите, помолете вашия лекар да ви издаде "карта за достъп“, която да носите със себе си. Така ще може да влезете във всяка тоалетна за хора с увреждания. Съществуват и приложения за смартфони, които могат да ви помогнат да намерите тоалетна, където и да сте.
  • Подгответе се с чанта за спешна помощ в случай на инцидент. Тя може да включва допълнителен чифт панталони и бельо, кърпа за почистване, медицинска гривна и карта за незабавен достъп до тоалетна, малки бутилки с вода, ръкавици за еднократна употреба, почистващи мокри кърпички и др.
  • Не пушете, употребявайте алкохол в умерени количества, тренирайте редовно.
  • Информирайте работодателя си и обсъдете с него как болестта може да се отрази на работата ви. Не се притеснявайте от разговора и се подгответе за правата си.
  • Не позволявайте на страха да ви води. Според специалистите психологически разтревожените пациенти могат да имат трудности при обработването на важна информация относно тяхното заболяване, така че се опитайте да погледнете трезво на проблема, без излишна паника. Поддържането на ниски нива на стрес помага на имунната система да работи по-добре и предотвратява чревните симптоми. Правете неща, които обичате и не подчинявайте живота на болестта си. Не се поддавайте на страхове, че заради състоянието си няма да може да имате личен живот и деца. Има стотици пациенти, които са много щастливо женени и имат здрави деца.

Още съвети за живота с ВЧЗ може да разгледате тук.

Контрол и ремисия

За хората с ВЧЗ е важно да знаят, че настъпването на ремисия е напълно възможно, а правилният подход на терапия би осигурил намаляване честотата и тежестта на епизодите на обостряне, добър контрол на състоянието и пълноценен начин на живот. Съществува и биологична терапия. Този тип лекарствени средства се произвеждат от живи организми, а не чрез химически процес и са насочени към конкретни молекули в тялото, участващи във възпалението. Повече информация за този тип терапия е достъпна тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от