Кога трябва да смените дезинфектанта за ръце?

Оставили сте бутилката с дезинфектант на пряка слънчева светлина
30 май 2020 11:12, Михаела Лазарова
18
Кога трябва да смените дезинфектанта за ръце?
Снимка: Istock

Поддържането на стриктна лична хигиена е от ключово значение за превенцията на вирусните инфекции, особено в ерата на коронавирус епидемия. Честото миене на ръцете и носенето на предпазна маска, както и избягването на претъпкани обществени места са едни от най-важните мерки, които всеки трябва да спазва, за да се предпази.

Измиването на ръцете невинаги е възможно, когато сте навън. Затова широко разпространение и известност придобиха джобните гел дезинфектанти. Те обаче невинаги са надеждни. Има някои признаци, които подсказват, че незабавно трябва да смените вашия дезинфектант, защото той не ви предпазва добре. Вижте кои са те.

Забравили сте капачката отворена

За да бъде надежден един дезинфектант, той трябва да съдържа алкохол. Алкохолът обаче е летливо и лесно изпаряващо се вещество. Затова, ако сте забравили да затворите добре опаковката на дезинфектанта ви, той със сигурност е загубил голяма част от качествата си и няма да ви даде нужната защита, заради която сте го купили.

Оставили сте бутилката с дезинфектант на пряка слънчева светлина

Алкохолът се изпарява бързо дори на стайна температура. Представете си какво се случва с него, ако сте оставили бутилката с дезинфектант на пряка светлина. Слънцето ще неутрализира неговите дезинфекциращи, антивирусни и антибактериални свойства много бързо. Това ще изложи здравето ви на риск.

Още по темата мож да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Цензурирате преди 3 години
и "***"? Това е животно, книжката на Марко Ганчев е от преди десети ноември? Марко Ганчев е на 80 г.?Плачете управителите и собствениците на сайта да видят какви ги вършите.
13
0
 
1
 
! Отговори
Марко Ганчев преди 3 години
*** Неоот остров Борнеоживее тъй кактов далечния каменен век не иска да става човек.Човек ли? вика. Я да мълчите:значи сутрин да си мия очитеи да ми люти от сапуна.По-добре да си бъда ***.Не искам да пъхам лапинито в обувки, нито в чорапи,при това с изрязани нокти,за смях на кучета и на котки.Освен товагледам ги -гледам ги, че четат разни книги.Мъчат се да решават задачи просто да ти се доплаче.Не, не искам да ставам човек,Оставам шебек.Хигиена...
12
0
 
3
 
! Отговори
Никога преди 3 години
Най-видните епидемиолози, инфекциолози и микробиолози Ви го казаха ясно.Мийте си ръцете с топла вода и *** за 20 секунди. Ако Ви се откъснат от сърцето 30-40 - още по-добре.Когато се прибирате у Вас първо си мийте ръцете както си ги мият хирурзите преди операция. Има клипове в тубата как се прави.Това е важно за всеки нормален човек, оставете го COVID-19. Предпазва от ***, тении, хепатит А, B, C и D, и всички останали болести на мръсните ръце.Ако си и режете ноктите редовно - супер.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе в общи линии тичайте постоянно да си купувате нови дезинфектанти, че да не секва печалбата :D
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези дезифектанти, бе!!!!!!Тръмп ви каза - пийте "Белина" и със 100% сигурност никакъв вирус няма да въ хване на "този свят"!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Донякъде и ти си прав, но ако имаш малко дете и се наложи да го заведеш някъде в момент, когато отвсякъде реват, че има опасен вирус, и ти ще купиш такъв дезинфектант, какъвто успееш да намериш. По едно време в София този вид артикули просто бяха изчезнали. Сега вече ги има и има избор.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Набързо купих някакъв дезинфектант, който има приятен аромат и леко щипе кожата след нанасяне. На етикета му пише, че съдържа алкохол, но не е отбелязано колко процента е този алкохол. Произведен е от "Средногорска роза" ЕООД, с. Буново, община Мирково.Защо производителите не са задължени да отбелязват процентното съдържание на алкохол, след като това е важно? Все пак става въпрос за дезинфекция по време на пандемия.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да си сменяте дезинфектанта а мисленето. Дакато не спете да четете глупостити на някои заинтересовани хора да ви плашат до смър ще си плащате да се мажете първо дезинфектанта после с кожни препарати за лекуване на увредената кожа.Повярвайте последното се лекува много трудно.
6
1
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Аааа ние на село нищо не хвърляме бе! Тия дезифеканти щото ние във всяка стая си имаме по няколко, първо ги опитваме да не са се вкиснали и след туй ги използваме точно както на Бойко джипито е казал, ама понякога са оплескваме щото като си сложим маската като него на очите и нищо не виждаме.Пък после кат са оригнем по два пъти и всичките мухи и комари от тавана падат на земята и жената с метлата само ги сбира в лопатата.Много хубаво са го измислили-живи и здрави да са!И цялото герб бе!
5
1
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Добре де, след като дезинфектанта трябва да съдържа алкохол, в краен случай не може ли просто да се използва алкохол ? Примерно водка ?
4
4
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Каква е темата?Това нещо за какво служи?Понеже не съм го ползвал никога?Някаква мода, гледам започна преди 4-5 години,*** след сеанс, да си търкат ръцете,после почнаха и момците.Па сега, някой внесъл много трябваше да ги реализира?Щото аз като се качвам по планините се плакна и лице и ръце с изворна вода.Мангъров беше прав на 99%!!!
3
4
 
4
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Ай сиктир с тия глупости! И тая преувеличена корона! Аз ползвам само един дезинфектант - доказалата се от векове рикия за вътрешно прочистване. Нищо не може да и се опре!!
2
2
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Кога съм купувал дезинфектант, че да го сменям??
1
1
 
6
 
! Отговори
Смених го веднага преди 3 години
щом ми се напукаха ръцете. Просто го изхвърлих. Кой ли знае с какви *** се мацаме под името "дезинфектанти".