Доказаните ползи от витамин В12

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 2,4 микрограм
0
Доказаните ползи от витамин В12
Снимка: Pixabay

Има много витамини, необходими за поддържането на здрав ум и здраво тяло. Един от тях, за който трябва много да внимавате, е В12. Той участва във всичко – от производството на червени кръвни клетки до растежа на ноктите.

Освен за образуването на червени кръвни клетки, витаминът играе важна роля и за неврологичното функциониране на организма. Следователно, той може да повиши цялостното здраве.

Ето какво трябва да знаете за витамин В12 – от доказаните ползи за здравето до препоръчителния дневен прием.

Образуване на червени кръвни клетки

Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите ни дробове до тъканите в цялото ни тяло. Те също така пренасят въглероден диоксид – токсичен страничен продукт от функционирането на клетките – от тези тъкани до белите дробове, откъдето той се отделя в околната среда чрез дишането.

"Ако нивата на витамин В12 са твърде ниски се намалява продукцията на червени кръвни клетки, което предизвиква мегалобластна анемия", казва д-р Викрам Таругу пред Insider. Това е вид анемия, която причинява симптоми като умора, затруднена концентрация, тромавост и суха кожа.

Въпреки че има и други причини, поради които човек може да развие анемия, като например прекомерно кървене или ниско съдържание на желязо, поддържането на здравословни нива на витамин В12 е един от начините за предотвратяване на това състояние.

Предотвратява деменция

Друго предимство на витамин В12 е, че той може да забави мозъчната атрофия при възрастни хора. Мозъчната атрофия означава цялостно свиване на мозъчния обем, а също и загуба на неврони, което може да причини заболявания като болестта на Паркинсон или Алцхаймер, което затруднява независимото функциониране на личността.

Изследване от 2008 година, публикувано от Американската академия по неврология, в което са участвали 107 участници над 61-годишна възраст, установява, че мозъчният обем, загубен за пет години, е по-голям за хора с по-ниски нива на В12. "Ролята на този витамин в мозъка е толкова важна, че изследванията предполагат, че той може да играе важна роля за предотвратяването на деменция".

Може ли да предотврати дефекти при раждането и още предимства, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари