7 навика, които увеличават риска от депресия

Прекарвате твърде много време сами
29 сеп 2020 20:49, Михаела Лазарова
3
7 навика, които увеличават риска от депресия
Снимка: Istock

Депресията е опасно разстройство, което може да доведе до дълбоки последици както в емоционален, така и във физически план. Понякога не само обстоятелствата и трудностите в живота ни тласкат към тази бездна, а дори и някои навици, които имаме в ежедневието си и за които не си даваме сметка.

Кои са ежедневните навици, които могат неусетно да доведат до депресия? Ето какво казва науката.

Ядете преработени храни

Според изследване от 2013 година, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, честата консумация на преработени храни, трансмазнини и изкуствени добавки и подобрители може да доведе до отключване на депресия. Ако сте почитател на бургерите, чипса и десертите трябва да знаете, че те увеличават риска от депресия, влияейки негативно върху настроението. Обратното – диета, богата на полезни храни, плодове, зеленчуци, риба, здравословни семена, ядки и пълнозърнести култури подобрява настроението и стимулира цялостното здраве.

Прекарвате твърде много време сами

Създаването на силни и устойчиви приятелства е ключово за доброто психично здраве. Емоционалните разстройства до голяма степен се причиняват от липса на качествени социални контакти и връзки, които подобряват психичното здраве. Смехът и общуването с приятели е жизненоважно не само за настроението, но и за намаляване риска от депресия и емоционални разстройства.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
5G преди 3 години
Преработените храни действително могат да доведат до тежко разстройство, социалните мрежи - също.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наи лошое да вървиш и да чуеш приказки за теб особенно на хора на които имаш доверие.Тая вечер вървя и слушам ви го еди кои си от двама дето съм с тях всеки ден е благодаря ви за доверието през годините оттука нататък ще променя многократно нещата