6 храни, с които обядваме, причиняващи подуване

Храните с високо съдържание на наситени мазнини не са за обяд
29 окт 2020 01:00, Михаела Лазарова
4
6 храни, с които обядваме, причиняващи подуване
Снимка: Istock

Когато сте на работа и дойде време за обедна почивка, невинаги имате достатъчно време да седнете на спокойствие и да обядвате с порция здравословна храна. Най-често посягате към бързи храни, ядете на крак, докато през това време четете имейли и отговаряте на телефонни обаждания.

Всичко това вкупом причинява лошо храносмилане и редица симптоми на дискомфорт – най-често подуване, газове, понякога и болки в корема.

Има някои храни, които не са подходящи за обяд, защото могат да предизвикат именно такива симптоми, които да попречат на дейността ви през останалата част от работния ден. Кои са те?

Салати с кръстоцветни зеленчуци

Бялото зеле, брюкселското зеле, броколи, карфиол са все предпочитани зеленчуци в салати и като гарнитури, защото са нискокалорични и пълни с полезни вещества. Те обаче съдържат един сложен въглехидрат, наречен рафиноза. Този въглехидрат ферментира в червата и предизвиква проблеми с храносмилането, като подуване и газове, които са обилни и доста неприятни. Ако консумирате такива зеленчуци на обяд рискувате да се чувствате зле до края на деня, което може да попречи на работата ви.

Сандвичи

Сандвичите могат да са много вкусни и леснодостъпни, когато нямате време за дълга обедна почивка, но могат да причинят подуване и газове. Храносмилането на хляба в сандвичите причинява рязък скок на инсулина и кръвната захар, следователно след това и рязък спад в техните нива. Това може да ви накара не само да се почувствате подути, но и да ви се доспи и да не успеете да довършите качествено професионалните си ангажименти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: храненегазове в корема
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па я намуам ли са с боб, дуем са и сетне пърдим да са отдуем.