Как да спрете да ядете през нощта?

Храненето нощем, вреди на здравето
29 окт 2020 20:40, Михаела Лазарова
13
Как да спрете да ядете през нощта?
Снимка: Istock

Храненето късно вечер или през нощта обикновено е продиктувано от стрес. Емоционалното хранене най-често ви кара да посягате към нездравословни храни. Тялото ви кара да правите това, за да се опита да облекчи стреса, който се е натрупал в него. Вие ядете не защото сте истински гладни, а защото сте под стрес.

Две проучвания от 2017 година, публикувани в Journal of Applied Psychology, цитирани от healthdigest.com, разглеждат стреса на служителите, свързан с работата, негативното настроение, нездравословното хранене и качеството на съня чрез ежедневно водене на дневници от участниците в проучването.

Първото изследване включва 125 участници от пет различни IT компании, а второто 110 участници от телекомуникационна компания.

И двете проучвания показват, че когато служителите изпитват силен стрес, свързан с работните им ангажименти, особено сутрин след събуждане, те са склонни да изявяват симптомите на стрес късно вечерта и през нощта.

Когато участниците са спали по-малко и с по-неспокоен сън предишната нощ, те са по-склонни да стават от леглото и да се разхождат до хладилника, похапвайки нездравословни храни посред нощ.

Изследванията разкриват, че един добър и непробуден нощен сън може да помогне да се справите не само с работния стрес, но и с поривите за хранене през нощта.

Ако успеете да изградите добри нощни навици, с които да спите възможно най-добре, това ще ви помогне да спрете да ядете през нощта.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Как,как...Като заспите...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То от стрес ти се увеличава апетитът.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ти има смарт хладилник бе?
6
1
 
1
 
! Отговори
Гремлини преди 3 години
Смарт хладилник, който се заключва автоматично от 22:00 до 6:00 или когато прецени, че през деня вече сте плюскали достатъчно.
5
0
 
4
 
! Отговори
Перко преди 3 години
По често се гледайте в огледалото. Като си видиш "паласките" мерака за плюскане минава.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерете си любовник/ца.
3
6
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Обикновено от стрес се губи апетит.Трудно заспиване,кошмари.Поредната балонна публикация основаваща се на някакви хахави психо-терапевти!
2
2
 
3
 
! Отговори
ШОПО преди 3 години
Я ЭПА ЧЕ СИ РУЧАМ
1
1
 
2
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
Единственото проверено и доказано средство - да НЕ СПИРАТЕ да ядете през деня....... Това е !