Къде грешите с интензивните тренировки?

При HIIT тренировките обикновено се изисква интензивно натоварване в рамките на 4 до 8 минути с няколко повторения
13 апр 2021 15:45, Михаела Лазарова
4
Къде грешите с интензивните тренировки?
Снимка: istock

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) са широко популярни, защото успешно могат да заменят 45 до 60 минути джогинг или бягане на пътечка за работещите и заети до късно хора. При HIIT тренировките обикновено се изисква интензивно натоварване в рамките на 4 до 8 минути с няколко повторения, което осигурява добра кардиотренировка за кратък период от време.

Ползите от HIIT тренировките са известни. При тях метаболизмът се ускорява за кратък период от време, като се подобрява глюкозният толеранс и се изгарят значително количество калории и мазнини.

Но има ли такова нещо като „твърде много интензивни упражнения“ в тренировъчната ви рутина?

Учени от Швеция провеждат изследване, публикувано в Cell Metabolism и цитирано от bodyandsoul.com.au. Резултатите показват, че прекаляването с високоинтензивните интервални упражнения може да има негативен ефект върху обмяната на веществата, цялостното здраве и представянето.

В изследването участие за взели 11 здрави мъже и жени. Те са преминали през различни нива на HIIT тренировки в рамките на 4 седмици.

През първата седмица те са изпълнявали 2 сесии HIIT тренировки в интервали по 4 минути. През втората седмица са извършвали 3 сесии в интервали по 8 минути.

Тестовете върху мускулите им след тренировките разкриват, че участниците са подобрили физическото си състояние, както и това на клетките им. Те показали подобрена регулация на кръвната захар и по-ефективни митохондрии, произвеждащи и отделящи енергия след тренировка.

Резултатите вървели добре до втората седмица, но през третата седмица, когато участниците правели HIIT упражнения по 5 дни в седмицата с интервали между 4 и 8 минути, резултатите започнали да се влошават.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: спортдиетатренировки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аматьорска статия. Силовите тренировки са хубаво нещо, но естествено трябва и добра почивка след това. Както и правилно хранене!