Хранителни комбинации, които са полезни за здравето

За по-добро усвояване на витамините и минералите
Обновена: 16 апр 2021 12:51 | 16 апр 2021 12:50, Михаела Лазарова
8
Хранителни комбинации, които са полезни за здравето
Снимка: istock

Когато се храним, почти винаги комбинираме два или повече вида храна. Някои хранителни комбинации се отразяват зле на нашето храносмилане и фигура. Но има и такива, които спомагат за по-доброто усвояване на важните хранителни елементи. Вижте някои от тях.

Витамини A, D, E и K заедно със здравословни мазнини

Това са мастноразтворими витамини, които си набавяме чрез консумацията на риба, месо, яйца, гъби, сладки картофи, тиква, моркови, млечни продукти и други. Ако например сте решили да хапнете свежа салата или задушени зеленчуци, не забравяйте да ги комбинирате с дресинг на маслена основа, ядки или семена, авокадо, хумус или гуакамоле. Така ще оптимизирате усвояването на витамините. Мастноразтворимите витамини имат нужда от полезни мазнини, дори когато се приемат под формата на хранителни добавки.

Куркума и черен пипер

Обикновено добавяме куркума, когато приготвяме къри. Но тя е подходяща към чаша топло мляко с мед и канела, смути рецептите ни, супи. Според редица проучвания редовната ѝ консумация действа противовъзпалително благодарение на куркумина, който е активно вещество в подправката.

Тя помага за подобряване на сърдечното здраве, балансира нивата на кръвната захар, смята се, че може да намали риска от някои видове рак и други. Но за да се подобри усвояването на куркуминоидите в нея е хубаво куркумата да се комбинира с черен пипер. Черният пипер също е изключително полезен за здравето. Повече за него може да прочетете тук.

 Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: витамини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Греяна ракийка сни пийни,сладки сънища сънувай Ти !