Опасни храни причиняват смъртта на 420 хиляди души годишно

Около 600 млн. души по света се разболяват след консумацията на замърсена храна
8 юни 2021 11:55, Ния Христова
25
Опасни храни причиняват смъртта на 420 хиляди души годишно
Снимка: БГНЕС

Около 600 милиона души по света се разболяват годишно поради консумацията на замърсена храна, а 420 хиляди умират от тази причина, според СЗО, съобщава "Дойче Веле".

Тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако всички положат усилия, припомни Световната здравна организация (СЗО), в Деня на безопасността на храните.
 
"Ние носим колективна отговорност да осигурим здравословна и хранителна диета", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.в послание за отбелязване на деня, който подчерта, че децата са най-уязвими от този проблем.
 
"Никой не трябва да умре, опитвайки се да яде", каза етиопският експерт, който подчерта отговорността на производителите, правителствата, транспортните фирми, магазините и ресторантите за безопасността на храните.
 
"Подобряването на безопасността на храната, която ядем, не само намалява детската смъртност и недохранване, но „кара децата да пропускат по-малко учебни часове, а възрастните да подобряват производителността си и намаляват натиска върху здравните системи", заключи ръководителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е в домашното производство. Отглеждам всички видове зеленчуци. Имам и плодни дървета. Кравата ми дава мляко и правя сирене кашкавал и кисело мляко. Хляб си меся и не купувам този с химията и набухвателите. Но се иска труд много труд. Не е като да отида в магазина да накупя отровите и да легна пред тлевизора. От сутрин до вечер съм в градината. Чистя на кравата храня я поя и доя. Няма събота няма неделя няма нова година. Както казва вашият банкянски другар Работа Работа и пак Работа.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха умряли от ковид щеше да е вой до небесата и рестрикции до дупка. Но понеже е от нещо друго - няма проблем.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е от храните, да ги пишат Ковид и тях... хахаха ... А ако са ваксинирани, да ги пишат - починали от Нековид...
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ нито една храна не става за консумация. Имам познат в лаборатория за изследване на храните. Той ми е казвал че нито един продукт в магазинната мрежа не е годен за консумация. Химията в тях е 5 пъти над допустимата норма. Когато предава изседванията на шефовете си и им казва че храната е негодна за консумация поради отровите в нея те му казват че нямало страшно. Нали хората няма да ум.рат веднага а след години.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажните чудовища от СЗО са ни замислили нещо. Не им стигна че побъркаха света с пандемията (която се разпространи основно поради тяхното напълно погрешно ръководство). Сега явно ще правят услуга на някоя индустрия за производство на храна, предполагам буболечки или лабораторно "месо".