В МЗ ще има дирекция за правата на пациентите

Пациентски организации предлагат да се занимава и с възникнали спорове
30
В МЗ ще има дирекция за правата на пациентите
Снимка: МЗ

Създаване на дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването обсъдиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации.

До дни на сайта на ведомството о ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на институцията.

По думите на д-р Кацаров дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор "Здравеопазване", съобщиха от МЗ.

От пациентските организации предложиха бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата акцент беше поставен и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

На срещата присъстваха представители на Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ехоооо преди 2 години
лекарите са престъпници не спазват реда в терапията,те са за затвора !!!!!!!!!ЯТРОГЕНЕЗА-уикипедия
9
0
 
2
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Цинизъм граничещ с безочие!!!! В България пациента права няма , отнасят се с него , като с ***! Малодушни бездарници, които нямат грам съвест и морал. Само чакаме числото от месеца , когато има къррррр на банкомата.
8
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
значи ше бъдат назначавани едни наши хора :)
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ ОЩЕ ЕКМЕКЧИИ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА,БРАВО ОТВРАТИТЕЛНИ СТЕ,ГНУС МЕ Е ОТ ВАС,СРАМУВАМ СЕ ОТ ТАКИВА КАТО ВАС
6
0
 
6
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Чист популизъм. Всеки пациент, който счита,че са му нарушени правата следва да се обърне към органите за правораздаване и от тях да получи справедливост. Правейки анализи се наблюдава повишаване на активност на пациенти с цел лично облагодетелстване. Как и с какви специалисти пациентските организации ще осъчествяват медиацията. Искам да подчертая,че не съм медицинско лице.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горямо чегъртане,,Стани да седна аз.,,От Стойчо друго не се очакваЩе си назначи секретарките от фондацийката на държавна заплата.Срам за Радевата хунта.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи край на гражданското общество. Всички на заплата към министъра. Интересно дали ще посмеят да го критикуват??Лицемери
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя удължи извънредната обстановка до 31.07, ама събрал 10 човека и се хилят като зелки без маски и никаква дистанция, значи обстановката е само за плебса, така ли????
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли лежачи ше раниме бе. Че са ни малко тия та още. Още утре напускам ко..чината омръзнами за храня лежачи. Отдържат ми четвърт заплата за да има за хрантутници. Ваштамакядебна.
1
1
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 2 години
пациентът има право да мълчи и да подписва информирано съгласие за всичко, което му се предложи. ако вече е в безсъзнание, негов пръстов отпечатък се счита за съгласие.