10 полезни храни, богати на мед

Хапвайте кашу
14 юни 2021 13:44, Михаела Лазарова
3
10 полезни храни, богати на мед
Снимка: istock

Медта е минерал, който е изключително важен за здравето. Тя играе съществена роля в провеждането на някои важни функции в организма. Медта се намира във всички тъкани в тялото. Между нея и желязото съществува тясна връзка. И двата минерала играят важна роля в образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород към останалите клетки и тъканите. Медта поддържа доброто състояние и на кръвоносната система, имунната система, нервната система, костите.

Тъй като медта играе толкова важна роля в редица телесни функции, е необходимо да се стараем да си я набавяме в достатъчни количества. Тя се съдържа в някои храни, които е добре да включваме по-често в менюто си за повече здраве.

Кои са най-добрите източници на мед сред храните?

Телешки дроб

Телешкият черен дроб е много богат източник на мед. Само в една порция телешки дроб от 100 грама се съдържат повече от необходимите количества мед за деня. Той е прекрасен източник и на витамини от група В, както и витамин А.

Авокадо

Авокадото доставя около 42% от необходимите количества мед за деня. Той е изпълнено с полезни мазнини, фибри, витамини и минерали.

Слънчогледово семе

Слънчогледовите семки са много добър източник на мед. Те са прекрасен източник и на витамин Е – важен антиоксидант за кожата, очите, имунната система. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Meдта е антагонист на цинка при някои ензими и затова често на 15 мг цинк се слага 1 мг мед.
2
0
 
2
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Медта е минерал ?
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да повярвате, но най-богатата на мед храна е ... мед.