7 храни за добра концентрация

Хапвайте ядки и шоколад
15 юни 2021 22:34, Михаела Лазарова
0
7 храни за добра концентрация
Снимка: istock

Хранителните ни навици могат да повлияят върху процесите на концентрацията, умствената работа, паметта и цялостното състояние на мозъка. С правилните полезни храни за мозъка можем да подобрим концентрацията си през деня, да останем по-бдителни и да накараме паметта ни да бъде по-услужлива.

За да функционира добре, мозъкът се нуждае от балансиран прием на въглехидрати, протеини и полезни мазнини. Някои хранителни режими за отслабване изключват въглехидратите, което обаче има силно негативен ефект за мозъка, от което страдат и възможностите ви за концентрация и извършване на нормалните ежедневни дейности.

Мазнините и протеините са другите изключително важни хранителни макроелементи, от които мозъкът има нужда за своите процеси и функции. Ако наблягате основно или изцяло на растителна храна, бедна на полезните омега-3 и 6 мастни киселини, както и ценните чисти протеини – основна градивна единица на всяка тъкан, мозъкът страда.

За да подобрите концентрацията си и за да стимулирате мозъчната дейност, вижте кои са най-добрите храни за тази цел, които да включвате ежедневно в храненето.

Боровинки

Боровинките са важна храна за мозъка, защото съдържат много антиоксиданти. Те имат противовъзпалителен ефект и допринасят в намаляването на риска от болест на Алцхаймер. Богати са още на витамини и минерали, важни за концентрацията и паметта.

Кафе

Кафето е стимулант за мозъка. Кофеинът въздейства върху нервната система, като повишава концентрацията и подобрява паметовите процеси. Една или две чаши кафе на ден дават енергия и способност за бързи реакции. Не забравяйте, че ефектите от кафето са краткотрайни. Важно е да се храните пълноценно през целия ден, за да сте концентрирани и енергични. Не разчитайте само на кафето. Не прекалявайте с количеството, защото кофеинът има и негативни ефекти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари