Как да намалите сърбежа при ухапване от комар

Гелът от алое вера също има много мощни успокояващи свойства
24 юли 2021 23:00, Михаела Лазарова
36
Как да намалите сърбежа при ухапване от комар
Снимка: Istock

През лятото комарите нападат много ожесточено. Стоенето навън е любимо занимание в прохладните летни вечери и нощи, но това удоволствие може да бъде помрачено от неприятния сърбеж след ухапване от комар.

Когато ви ухапе комар, слюнката му попада в кожата и предизвиква имунна реакция заради протеините в нея. Това отключва серия от реакции, включително подуване, зачервяване, сърбеж, понякога много силен.

Как да облекчите сърбежа след ухапване от комар?

Противовъзпалителни мехлеми без рецепта

Можете да се обърнете към някои медикаменти, отпускани без рецепта. Локалното им приложение намалява симптомите след ухапване, успокоява сърбежа, подуването и зачервяването.

Лед

Ледът има естествен охлаждащ ефект, който успокоява ухапаното място. Ледът помага на кожата да изтръпне и да намали усещането за сърбеж. Директното прилагане на лед върху кожата може да предизвика увреждания, затова поставете леда в кърпа и го наложете върху засегнатото място.

Каламинов лосион

Каламиновият лосион е добро средство да успокоите сърбеж след ухапвания от насекоми. Основната му съставка е цинков оксид, който намалява сърбежа и успокоява кожата. Прилага се локално през няколко часа.

Сода за хляб

Содата за хляб е нещо, което всяко домакинство има. Тя е добър приятел в помощ на кожата при ухапвания от комари. Смесена с малко вода до получаване на гладка паста, содата може да намали сърбежа и зачервяването.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Не грий!!! преди 2 години
Някакъв *** ме е изтрил! Напълно сериозно казвам, че мастиката е лекарство! Анетолът има силно дезалергизиращо действие. Веднъж в планината ме нажилиха поне дузина оси и с помощ едва се добрах до хижата. Много алергичен съм към оси и стършели! Целият бях в плюски, които ужасно сърбяха. Не спах. На сутринта почерпих хижарите и си взех една ледена мастика. Не пиех мастика. Нещо отвътре ме подтикна. След 4-5 мин. нямаше и следа от плюските, нямаше сърбеж! Всеки може да провери сам! Намазване на
16
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Добре,гледам че долу пак сте разтропали лакърдиите...Аз обаче ще бъда сериозен:..-Разтревожен съм от факта,че добре познатите ни комари от миналото някакси не се срещат вече..Появиха се нови-много дребни,ЧЕРНИ,много бързи,много тихи и много злобни.."Стария" го чувахме,виждахме,и с едно пляскане на ръце го ликвидирахме..Тоя не можеш ни да го чуеш,ни да го видиш,докато не те захапе..Па и друго:-Стария като кацне на теб пробва няколко пъти къде да се забие,а тия забиват още преди да са кацнали.Ужас
15
0
 
0
 
! Отговори
ББ До Асан №6 преди 2 години
До Асан - Пръска с вода, разликата в цената е в чекмеджето ми...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8Начесваме дудата до обилно почервеняване, после я охлаждаме с подходящ мехлем.
13
1
 
5
 
! Отговори
кви комари имаше преди 2 години
по бай-тошово време, то сегашното комар ли е...
12
1
 
3
 
! Отговори
с преди 2 години
чесане?
11
0
 
6
 
! Отговори
Превенция преди 2 години
Рязък удар с лопатата, още докато гадината е кацнала да смуче, после вече е късно.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Тодор Живков е нямало комари. Има да го търсим това време.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей една статийка по която коментарите ми харесват, защото са весели и коментиращите не се правят социолози социопати професори и.т.н. а дават истински метафорично де, съвети! Дерзай Михаелче!
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Тодор Живков са пръскали против комари, има да го търсим това време.
7
8
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Това съм го виждал с очите си с дърти рибари по дунава. Гол до кръста, сигурно сто комара му точят кръвта, но на дедовците не им дреме, Нито ги гонят, нито нищо. Явно е въпрос на усвояване на техниката.
6
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Фандука нали пръска за комари
5
3
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сърбежа само с яко чесане са оправя :)))
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
натъркайте ухапаното място със сол
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто полейте мястото със студена вода.
2
5
 
7
 
! Отговори
Речен дух преди 2 години
Просто оставете комара да се напие. Това не е шега. Когато ви ухапе гадината тя вкарва един антикоагулант за да не съсири кръвта. Ако го шамаросате тогава, ензима остава и ще сърби. Ако го оставите да се напие, той ще си изсмуче гадорията и няма да имате проблеми.
1
3
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ментолов спирт !