За какво е полезен шафранът?

Антиоксидантите могат да окажат влияние и върху либидото
26 юли 2021 22:50, Михаела Лазарова
14
За какво е полезен шафранът?
Снимка: Istock

Билките и подправките са известни със своите полезни свойства. Всяка от тях има здравословно въздействие в различни аспекти. Както канелата спомага за нормализиране на кръвната захар, джинджифилът за облекчаване на гаденето, чесънът в борбата с възпаленията и инфекциите, така шафранът има своите многобройни полезни действия, от които също можете да се възползвате.

Шафранът е една от най-скъпите подправки в целия свят. Това е така, защото процесът на събирането и обработването му е доста трудоемък. Той принадлежи към семейството на Лилиите. За отглеждането, събирането и обработването му са необходими много часове ръчна работа, което оскъпява неговото използване. Но пък си заслужава, защото той е изключително полезен.

Смята се, че шафранът може да допринесе в превенцията на болестта на Паркинсон, както и да насърчи способността на мозъка да трупа нова информация, да подобри паметта и концентрацията, според NDTV Food, цитиран от healthdigest.com.

Какви са ползите за здравето от консумацията на шафран?

Според healthline.com, шафранът съдържа мощни антиоксиданти, благодарение на които мозъкът и нервната система се радват на добро здраве. Антиоксидантите се борят с възпаленията в тъканите, които оказват вредно влияние върху мозъчната дейност. По този начин се подобряват когнитивните и паметовите процеси в мозъка. Освен това антиоксидантите имат свойството и да намаляват риска от възникване на дегенеративни заболявания, отключени вследствие на хронични възпаления, каквито са болестта на Паркинсон и тази на Алцхаймер.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Бесо преди 2 години
Продавам шафран реколта 2021, собствено производство изсушен прецизно на ниска температура супер качество 15.00лв за грам.Луковици за създаване на нови насаждения за сезон 2022.Цени по договаряне,за контактО898222602.
8
1
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Купете си прах за пране Ариел от БГ и същата опаковка от Германия примерно. Ще установите, че за Бг ви трябва много Калгон, защото е разопакован смесен 1:10 с бг основа прах за пране от Девня и качеството Е ВЯТЪР. КАК да не е като има бг основа. Сложете минуси, но като си купите от Германия, ще видите разликата.Не чужденците са ви виновни, А вие самите, защото търпите монопола и цеховете около Софията.
7
1
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Оле майко събуждат се от 30 г сън.Млякото 1Л в Бг= 2.20 лв в Германия, Франция, Англия 2,250Л= 1 евро или паунд./органик е 1.70 евро от или паунд.Да не продължавам нататък.Разбирате ли, че в БГ ХРАНАТА е по- скъпа от целият запад!!!!!!Шафрана е глезотия. А как в София има ресторант порция говеждо с история минимум 80 лв до 300 лв?????? Кааак???
6
0
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
За либидото - зелен лук. В омлет, със шпек, на салата. Както ви е кеф.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шафранът не знам за какво е полезен,но знам че е много вреден за портфейла на сиромасите.Знаете ли колко струва 1 грам шафран? Да 1 грам казах.Шафранът е толкова скъп,че се продава на грамчета,и е лукс дори и за най богатите.Между другото трафикът на шафран се извършва от същите търговци които търгуват с опиум и хероин.Ако започнете да отглеждате шафран в България,много скоро ще ви посетят ,,нашите хора''.
4
2
 
6
 
! Отговори
УГЗ преди 2 години
Продавам дърва за огрев. За заявки пишете тук.
3
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
За лафрантиите
2
1
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
На народа ще му трябва много шафран, защото забравят къде сме били и къде сме сега.За ориентир пожелавам екскурзии до Украйна.
1
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Щастието е крепко здраве и слаба памет :)))