За какво е полезен нарът?

Има антибактериални и противовирусни свойства
22 окт 2021 20:10, Михаела Лазарова
7
За какво е полезен нарът?
Снимка: Istock

Есента е сезонът на нара. Този прекрасен, сочен, сладко-кисел плод е изключително полезен за здравето, тъй като е много богат на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Всички те са нужни за добрия имунитет и не само. Редовната консумация на нар има много ползи за организма и подобрява цялостното здраве. Можете да се възползвате от разнообразието му през есента.

Нарът е благодатен, защото може да се включва в много рецепти – в пресни салати, печива, сокове, смутита, сосове, към закуската ви с овесени ядки. Той е цветно допълнение към почти всяко ястие, включително с месо.

Хранителен състав на нара

Нарът съдържа изобилие от витамин С, Е, К, фолиева киселина и калий. Сокът от 1 средно голям нар съдържа около 40% от необходимия витамин С за деня. Той е много богат и на фибри. Съдържа и малко количество растителен протеин.

Нарът има мощни противовъзпалителни свойства

Тъй като е много богат на антиоксиданти, нарът притежава силни противовъзпалителни свойства. Той неутрализира влиянието на свободните радикали, ускорява заздравяването, може да подпомогне намаляването на болката в ставите, както и при хронични заболявания.

Може да намали риска от рак

Отново благодарение на мощните антиоксиданти, нарът може да допринесе в борбата с рака и неговата превенция. Активните вещества в нара и полифенолите в него противодействат на деленето на раковите клетки и формирането им в туморна маса. Това показват данни от проучвания на учени от Университета в Калифорния, цитирани от goodnet.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: нарплодовевитамин С
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Досега ровичках в нета и най-после открих, дано ви бъде от полза. От нара се е правил на времето един от най-квалитетните коктейлни сиропи, гренадин, чист червен цвят и прекрасен вкус. Поради скъпите материали рецептата се променя, сега цветът се определя от касиса. В приказката на Шехерезада от 1001 нощ "Нурадин и брат му Шазмадин" има подробна рецепта за плодова салата с нар, бадеми, канела, захар и гюлова вода. У дома сме правили ликьор от нар, плод, захар, водка и тайната съставка.
4
0
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
От най нелюбимия до най желания-това е пьтя на сока от нар в семейството ми.В Ню Йорк по едно време всяка сутрин в метрото на един голям плакат се открояваше един голям нар и надпис:,,Pomegranate-the best medicine for the heart"!Но цените са високи...Последния пьт видях цена 2.99$ за...1 брой,който беше на големината на портокал! А за 3 $ в Турция- пьлни торбата!!! Тука те са навсякьде-както доматите по време на соца!Големи,с едри зьрна и тьмночервени на цвят!Ее,какьв е смисьла да пиеш кола
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пия го на студен фреш с малко водка, за да се притъпи киселия му вкус.
2
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Кифлата никога няма да пише защо е полезна мотиката.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полезен е за шиндармъта ти.