Нещо сладко преди сън? Ето какво се случва в тялото

Консумацията на захари късно вечер превъзбужда нервната система
23 окт 2021 22:41, Михаела Лазарова
12
Нещо сладко преди сън? Ето какво се случва в тялото
Снимка: Istock

Едно от любимите утешителни занимания на милиони хора по света е похапването на нещо сладко преди лягане. Всички знаем, че консумацията на храни, съдържащи захар късно вечер, води до напълняване. Но захарите в този диапазон на денонощието имат още негативни влияния върху здравето.

Какво се случва, ако ядете захари преди лягане?

Захарта има отрицателни ефекти върху здравословното състояние по всяко време на денонощието. Добре е тя да се избягва и да се консумира само в краен случай при поводи или в много малки количества и то в никакъв случай всеки ден.

Консумацията на захарни храни късно вечер преди лягане може да доведе до наддаване на тегло, диабет, кариеси, сърдечносъдови заболявания, според Medical News Today. Храните, които съдържат естествени захари, като плодовете и млечните продукти, нямат същия негативен ефект върху организма. Продуктите с добавени захари, като бонбони, шоколади, торти, печени изделия, имат силно отрицателен ефект, особено в късните часове.

Захарта невинаги е обявена с точно това наименование в тези продукти. Тя може да е под формата на глюкоза, фруктоза, нектар от агаве, царевичен сироп, глюкозо-фруктозен сироп, нишесте. Най-добре е да избягвате тези храни, които съдържат подобни съставки. Вместо да похапнете торта или шоколад преди лягане, по-добре изберете ябълка или няколко зрънца грозде, ако толкова ви се яде сладко. Все пак е важно да се спомене, че този времеви диапазон не е подходящ за консумация на въглехидрати като цяло.

Как захарта нарушава съня?

Захарта причинява здравословни проблеми и това е неоспорим факт. Тя обаче може да навреди и на здравия сън, да го прекъсне през нощта, да го направи по-неспокоен, да ви попречи да заспите. Именно тези ефекти са силно нежелани преди лягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: безсъниекалориизахар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая журналистка много глупава. Вижте заглавието и текста - нищо общо , така и не разбрах какво се случва.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Захарта се опитвам да я сведа до най-ниски нива, спрях да ям полуфабрикати, защото са пълни със захар, хляб си правя с домашна хлебопекарна, преди печах кексове, сега смених рецептата и вместо захар слагам сирене и т.н. , но що-годе свястно хранене в града е непостижимо, трябват ти 200кв.м зеленчукова градина и 5-6 овощки.
7
2
 
5
 
! Отговори
Дон преди 2 години
Абсолютно вярно!
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън-та-пляяяяяс! С други думи - пълни кретении, малоумщини, другояче не се сещам как да ги нарека тези словоизлияния. Абе джурналя! Помислете малко бе!Захарта се "инжектира" директно в кръвотока докато "изгори".Сънят зависи от съвсем друго - мелатонин, кортизол, допамин, Гама Аминобутирова Киселинс (GABA) и други.
5
6
 
7
 
! Отговори
До 4: преди 2 години
Еми, всъщност това, което не е сладко не е задължително да е горчиво. Ако някой може да си избира тяло на 40-годишен никога не би избрал тяло, което редовно хапва сладко защото в 99% от случаите яденето на захарни изделия води до наднормено тегло.
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте се объркали. Има тези две думи, сладко и горчиво. Тялото ви да избере! Вие в кое тяло живеете?
3
9
 
6
 
! Отговори
Шестък преди 2 години
Ям си и хич не ми пука какво е написано. Ей сега отивам да взема и за втора порция.
2
5
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тялото умира.Душата-не.
1
6
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
Голяма глупост е. Преди с.к.с , да , но преди сън в никакъв случай.