10 храни, които не е добре да слагате в микровълнова

Микровълновата може да промени и вкусовите качества на червеното цвекло
24 окт 2021 16:41, Михаела Лазарова
5
10 храни, които не е добре да слагате в микровълнова
Снимка: Istock

Микровълновата е удобство, което дава възможност за много бързо претопляне на храната. Това спестява време и усилия. Знаем, че има някои материали, които не трябва да слагаме в микровълнова, например пластмаси (освен ако не са специално предназначени за микровълнова), метали, златни украшения по съдовете.

Но знаем ли, че има и храни, които също не е добре да слагаме в микровълновата?

Има някои храни, които не е препоръчително да претопляме в микровълнова.

Вижте кои са те.

Твърдо сварени яйца

Без значение дали варените яйца са с черупка или не, не е добра идея да ги слагате в микровълновата. При термична обработка в микровълновата в яйцата се натрупва огромно количество пара, което може да ги превърне в нещо като тенджера под налягане. Яйцето може да експлодира, да се пръсне из цялата вътрешност на микровълновата, дори да я повреди.

Преработени меса

Обработените меса съдържат немалки количества консерванти и подобрители, които удължават годността на продукта. Тези вещества могат да се превърнат в токсични в микровълновата. В тях настъпват химически промени, като окисляване на холестерола в процеса на повторно претопляне, според Journal of American and Food Chemistry. Проучването предполага, че претоплянето на преработени меса в микровълнова може да доведе окислителни процеси в продуктите, които имат потенциално канцерогенен характер. 

Картофи 

Не е добре да претопляте картофи в микровълнова, особено в алуминиево фолио, защото това може да накара бактерията C. botulinum да се размножи и да причини инфекции, като ботулизъм. Микровълновата няма силата да убие този род бактерии. За предпочитане е картофите да се готвят и претоплят в обикновена фурна.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
5
 
! Отговори
hhhh преди 2 години
Вредата от микровълновата е същата като вредата от ваксината. (Прочетох във ФБ, един "приятел, приятелка, познат... ми каза).
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изхвърлих микровълновата преди около 14 г. Един възрастен колега IT (има и такива) ми разказа как негов приятел от БАН, ядрен физик му обяснил за вредата от тази технология
3
12
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
отдавна изхвърлих "микровълновата"....Не знам как ви обработват,но всяка храна,попаднала в такава "фурна",ПРОМЕНЯ СТРУКТУРАТА си заради зловещото влияние на СВЧ...Не става въпрос просто за затопляне!...Говоря за ПРОМЯНА НА СТРУКТУРАТА на храните!...По ефект "готвенето" в микровълнова се равнява на облъчването от атомен взрив..
2
4
 
7
 
! Отговори
neighbours from hell преди 2 години
Можете да слагате цели яйца в микровълновата, но не във вашата, а в тази на някого, когото много мразите. А картофите с алуминиевото фолио ще станат много вкусни и блестящи.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нема паре за микровълнова