Зъболекар: Пандемичната ситуация съкрати посещенията в стоматологичните кабинети

Заради това проблемите на пациентите са се усложнили многократно
Обновена: 27 ное 2021 08:42 | 26 ное 2021 21:47,
26

„Цялата пандемична ситуация съкрати изключително много посещенията на хората в зъболекарските кабинети. Всичко, което те са имали като проблем, се е усложнило многократно. Много от процесите се хващат в по-напреднал стадий, когато има болка, усложнения", обясни управителят на Медико-денталния център в ИСУЛ д-р Виктория Жекова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Заедно със специалистът по дентална медицина д-р Венета Павлова тя провежда безплатна програма по силанизация на децата.

„Силанизацията е неразделна част от здравето, защото покриваме дълбоката част на фисурите на първите постоянни зъбчета, веднага след техния пробив, и предпазваме зъбите от кариес. Това е инвестиция зъбите да бъдат здрави и децата да се усмихват щастливи", каза д-р Павлова.

"От 11 години правим кампания за безплатна силанизация в цяла България, във всички области. Работим с над 500 клиники. Ежегодно това се случва в есенните месеци. Тогава работим активно, посрещаме децата, преглеждаме ги, запечатваме зъбите им със силант. Това създава една механична бариера между самия зъб, който все още не е съвсем узрял, емайлът не е много здрав", добави тя .

Д-р Павлова изтъкна, че в момента – в Ковид ситуацията, е по-трудно да се достигне до родителите, тъй като преди това основните места за срещи и обмяна на информация са били училищата.

"В цяла България се провежда тази силанизацията, но тя е към своя финал. До 10 декември е срокът, в който всеки може да се възползва и да направи безплатен силант на своето дете", уточни специалистът по дентална медицина.

Ежегодно програмата обхваща около 15 000 деца и около 55 000 зъба, но заради Ковид-19 сега тази бройка е спаднала почти наполовина, информира д-р Жекова.

Още по темата
"Това е абсолютно безболезнена процедура и изключително важна за мотивацията на детето, дори за поведението му на денталния стол. Освен че поставяме силанти, ние можем да открием навреме евентуално бъдещи усложнения, които могат да бъдат причинени от кариеси, пулпити", разясни д-р Павлова.

Кампанията позволява периодично всяка година децата да бъдат отново преглеждани.

"Хората и дечицата, които са минали, отново ни посещават. Ние проверяваме и ако има нужда, се реставрират. Имат своята изтриваемост и могат да се износят", добави специалистът по дентална медицина.

В изследване при децата са били установени изключително тревожи факти, алармират специалистите.

"2019 година направихме едно мащабно проучване, в което обхванахме по 750 деца от 3 възрастови групи от цяла България. Установихме много тревожни факти. Децата на 6 години имат средно по 4 кариеса, а на 18 години – по 6", посочи д-р Жекова.

Специалистът призова родителите да водят децата си на зъболекар, за да бъдат спрени навреме евентуални тревожни навици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охо..готвов съм да и извади и два зъба
19
0
 
1
 
! Отговори
И тези ли огладняха преди 2 години
Тичайте в кабинетите им. Мъжът на тази умори дете с пълна анестезия и му се.размина. Къса народна памет
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На зъболекатските кабинети трябва да станат задължително държавни! Цените вече са безбожни! Някой зъбари без да искат тибповреждат зъба и след това веднага предлагат импланти
17
0
 
0
 
! Отговори
Сатаната преди 2 години
Това не е важно. Важното е, че заради безсимптомен грип спряхме всичко. И НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА! Мухахахахахах
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката на човек не прилича
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашън, рашън лейди....
14
0
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Тази зъболекарка да не е случайно по малката сестра на Чичолина
13
0
 
4
 
! Отговори
Съвременна медицина преди 2 години
Ако имате проблеми със зъбите, кандидатствайте в някой клуб за вампири или върколаци, в бг-то здравеопазване няма.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години се наложи да сложа брекети на горната ми челюст, за да се изправят зъбите, платих около 1500 лв, за метални брекети, но адски ме боляха и не можех да се храня нормално, не видях и някакъв особен напредък и ги махнах по средата, като мислех да реша проблема с фасети, но междувременно настъпи тази пандемия и локдауни и пр.....и предните ми зъби започнаха да падат (от стягането)и сега се налага да слагам импланти, кошмар! Ето това е "качество" на стоматологичното лечение в Бг!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, тия са ама много алчни гърла. Няма такива като тях.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една част от българите не полагат никакви грижи за зъбите си, защото нямат средства за това. Зъболекарските услуги не са чак толкова скъпи, ако човек има приличен доход. Имаме и добри зъболекари, които изкараха ковида и приемат пациенти без да се страхуват. Пък и целогодишно у нас има зъбен туризъм на работещите в чужбина. Някои идват дори от САЩ, защото там цените са 7 -10 пъти по-високи, отколкото в България.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нормално. Взимате по 400 лева на час.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй на снимката зъболекар ли е ? Защо се чуди че няма клиенти туй чудови.е!!!
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е целта да се влошава здравето на хората и да се наплашат за да могат да се спасят с екперименталните препарати които в даден момент се оказва че не работят така както ги рекламират. И когато набодените го осъзнаят им казват че има нов вариант и трябва пак да се бодат. Беше така с Делта сега следва Омикрон.
6
1
 
30
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Точно в провинцията взимат супер малко, а в София само се чудят къде да ми намерят кусур в устата, за да им дам пари. За два кариеса + пломбите по каса в провинцията ми взе женицата 10лв., чак неудобно ми стана и дадох 20.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Льжа,
4
3
 
27
 
! Отговори
Едни от най-големите преди 2 години
печалбари в медицината са зъболекарите.Пример-за поставяне на коронка на зъб на едната челюст и имплант на зъб срещу него на другата се искат близо 2 000 лв.Тоест,изправен си пред дилема-да си направиш зъби и да няма какво да дъвчеш с тях,или да си правиш кашички и ядеш на една страна.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зъбарите в провинцията дерът яко,ама не дават касови бележки.Шанаджии.Най-големите.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1/2 - Рекламно лице е.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази зъболекарка ли е или гримьорка?