Как да повишите добрия холестерол?

Холестеролът е липид, вид мазнина
6
Как да повишите добрия холестерол?
Снимка: Istock

Холестеролът се свързва с негативни асоциации, сред които повишен сърдечносъдов риск, инфаркт, инсулт, запушване на артерии, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, чернодробни заболявания. Това обаче важи за лошия холестерол и то в случай, че е във високи стойности. Добрият холестерол за разлика от лошия, е необходим на тялото. Лошият също, но само ако е в норма. Всеки от двата вида липопротеини (с ниска и висока плътност) има своята роля в обмяната на веществата и преноса на хормони.

Според Medical News Today, тялото ни би изпитвало сериозни затруднения в изпълнението на редица функции, ако нивата на добрия холестерол са прекалено ниски.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е липид, вид мазнина. Тялото формира съединения, структурирани от протеини и липиди, наречени липопротеини. По този начин организмът транспортира холестерола до области от тялото, които се нуждаят от него. Или го транспортира до черния дроб, където той бива „рециклиран“ и отстранен. Задачата на липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) е да транспортират холестерола до различни части на тялото, а задачата на липопротеините с висока плътност (добър холестерол) е да отвежда излишните количества холестерол към черния дроб, където той да бъде изведен от организма, според Medical News Today.

Ако имате висок лош холестерол за дълъг период от време, това може да създаде условия за натрупването му по стените на кръвоносните съдове и втвърдяването им. Този процес може да доведе до запушване на съд, от което да произтекат сърдечносъдови инциденти.

За щастие има някои начини да противодействате на този процес. С някои промени в начина на живот и хранене можете да понижите лошия и да повишите добрия холестерол. Това е важно, за да може да се извършва адекватен синтез и пренос на хормони, невротрансмитери и други важни вещества в организма. За целта са нужни оптимални нива на добър холестерол.

Ето какво можете да направите, за да повишите добрия холестерол.

1. Яжте повече мононенаситени мазнини.

2. Тренирайте редовно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1.....Българи, яШте риба, опасни и то не чак толкова предвид количеството, което ще получите, са тон и акула, които са върховни хищници и натрупват живак и олово! Жалко, че гадинките-рушители на нова България ликвидираха мощния ни "Океански риболов", който ни направи народ без белтъчен глад! Скумрията струваше 70 стотинки, сафридът - 60, калмарите -1.40 лв! Ама нямаше банани, по-точно имаше, ама бяха по 2 лв, а пъпешите - по 15-20 ст.!
4
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Нормално е да го ухапе харпията..
3
5
 
2
 
! Отговори
Джовани преди 2 години
Ния сега сме в епохата на австралопитеките незнам в кои век но в момента се развиваме с навни темпове пандемията от спин ни забавя малко да определим точно в коя епоха сме.
2
5
 
4
 
! Отговори
Запомни преди 2 години
Нали ви казах коя е следващата пандемия четете си хронологията и си записваите на лист ако ме можете да помните че някои хора имат проблеми с помненето а тя е факт антраксната пандемия.
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи не яще риба че вътре съдържа цялата манделеева таблица и е пълна с нефт и живак ще се разболеете от рак или от спин.