4 знака, че четкате зъбите си твърде агресивно

Зъбите ви в близост до венците не са с хубав цвят
28 юни 2022 00:00, Михаела Лазарова
8
4 знака, че четкате зъбите си твърде агресивно
Снимка: Istock

Всички сме чували за зъбна плака, зъбен камък и как е важно да четкаме зъбите си около 2-3 минути на миене, 2-3 пъти на ден. Понякога в желанието си да измием всички мръсотии от зъбите си, проявяваме агресия с начина си на четкане, а това крие риск за денталното ни здраве. Забавният сайт brightside.me споделя 4 знака, че може би не мием правилно зъбите си. Вижте кои са.

1. Венците ви започват да се отдръпват.

Зъбите ни са защитени от емайл, който може да бъде сериозно увреден от прекомерното или агресивно миене на зъбите. По тази причина венците ни могат да започнат да се отдръпват, излагайки корените на зъбите на сериозен риск. Когато се достигне до този проблем, може дори да се наложи вадене на зъби. Според западни специалисти около 10%-20% от населението по света е увредило венците си поради твърде агресивно четкане.

2. Зъбите ви са станали твърде чувствителни.

Подобно на отдръпването на венците, зъбите могат да станат чувствителни, когато емайлът бъде наранен. Оголените и незащитени корени на зъбите са със силно чувствителни нерви. Дори и венците ви да не са оголени, емайлът им също може да бъде засегнат и понякога това остава невидимо за нас, но се усеща когато консумираме студени и топли храни и напитки, кисело, твърди храни.

3. Косъмчетата на четката ви за зъби изглеждат износени.

Препоръчително е да сменяме четката си за зъби на всеки 3-4 месеца. Ако вашата е скоро сменена, но сте забелязали, че косъмчетата ѝ изглеждат разрошени, леко износени, това е знак, че вероятно миете зъбите си по грешен начин и оказвате ненужен натиск върху тях.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари