Кои са най-богатите на витамин Е храни и с какво са полезни?

Хапвайте ядки
27 сеп 2022 00:00, Михаела Лазарова
4
Кои са най-богатите на витамин Е храни и с какво са полезни?
Снимка: Istock

Всяко хранително вещество има своето специално място в организма. Витамините са именно такива незаменими вещества, без които процесите в тялото не биха могли да протичат по възможно най-здравословния начин.

Витамин Е е от съществено значение за имунитета и състоянието на кожата. Той има ключови ползи за здравето, като повишава съпротивителните сили на организма, подобрява имунитета, подпомагайки имунната система в борбата с вирусите, бактериите и различните видове патогени, които атакуват организма.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който се бори и със стареещите процеси в клетките, включително в тези на кожата. Тази негова функция е от голямо значение за превенцията на ранна поява на бръчки и преждевременно състаряване на кожата. Свободните радикали, които се натрупват в тялото, причиняват стареене на клетките и кожата. Витамин Е се бори с тях, като неутрализира действието им и потиска и забавя тези вредни процеси.

Витамин Е може да се набави чрез храната. Той се съдържа в по-високи концентрации в определени храни, на които можете да наблегнете, ако искате да си набавите повече витамин Е.

Кои са най-богатите на витамин Е храни, полезни за кожата и имунитета?

Ядки

Ядките са прекрасен източник на витамин Е. Повечето видове ядки съдържат големи количества витамин Е. Бадемите са сред първенците по наличие на витамин Е в състава си следвани от лешниците. Можете да ги включвате по-често в храненето си под различна форма. Те добавят и други ценни вещества към диетата, като минерали, фибри, полезни мазнини и протеини.

Семена

Семената са друг много добър източник на витамин Е. Слънчогледовите семки са най-богати на този антиоксидант. Само в около четвърт чаша се съдържа половината от препоръчителното дневно количество витамин Е за организма. Включвайте разнообразни семена в храненето си. В повечето от тях се съдържа витамин Е в различни концентрации.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кожавитамин Еимунитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви светна:запечени орехи:)
2
0
 
4
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
Качествената храна оздравява хората!!! В България има голямо разнообразие на спа дестинации, където можете да се отпуснете и отпочинете. Имаме природен ресурс - топли минерални води, чудесен климат и много добра материална база - съвременни СПА и бално-СПА хотели. България е една от трите най-богати територии на минерална вода на планетата Земя. На мен много ми харесва на Огняново!!!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен витамините е хубаво и човек да си почива... Така че си вземете една хубава почивка на някои топли по това време на годината острови... Ако можете така поне 6 месеца в годината да сте по острови... Само почивка, здрава храна и спокоен живот... Взимате си пенсията от 400 лв. или заплатата от 600 лв. и си почивате...