Българите боледуват средно 2,5 пъти годишно

НОИ е платил близо 50 млн. лева повече за болнични
30 мар 2023 23:00, Стела Стоянова
17
Българите боледуват средно 2,5 пъти годишно
Снимка БГНЕС

Работещите българи ползват болнични средно два и половина пъти в годината. Средната изплатена сума на един болничен лист през миналата година е 330 лв, което е с 10 лв. по-малко от 2021 г., съобщиха от НОИ.

Причината е, че болничните през миналата година са били по-кратки и с по-малко работни дни в сравнение с 2021 г., когато имаше няколко силни вълни на коронавируса.

Държавата обаче е платила близо 50 млн. лв. повече за болнични през миналата година, като сумата за обезщетенията е стигнала малко над 847 млн. лв. Докато през 2021 г. общата сума е била 798 млн. лв.

Нарастване се наблюдава и в броя на болничните листове, по които има плащане от ДОО.

Всеки трети болничен е издаден в София, но това е логично заради големината на столицата. На второ място е Пловдив, където са постъпили 278 619 или 10,9% от болничните листове. Най-малко са листовете в Търговище (23 659), Силистра (22 169) и Видин (13 634).

От НОИ припомнят, че първите три дни от временната неработоспособност поради общо заболяване са за сметка на работодателя. Той плаща 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца. След третия ден плащането се поема от НОИ, а размерът вече става 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При условията в които живеем е страшно малко това. Есента една настинка, пролетта една и зимата половин кашлица. Де гиди и стъкмистистиката че ходиш в кучия студ извънредно на работа или лятото от жегата в климатика в магазина или склада и после пак на жегата. Мръсотия и отрови навсякъде на всичко отгоре пандемии и мигрантски навлеци носещи какво ли не.
12
2
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Не българите, българските граждани боледуват по 2-3 пъти в годината. Направете разбивка по етноси и пак ще говорим :)) Хубавото е, че фракцията на Гейтс се е заела с ОНЕЗИ етноси и ще им направи добра разбивка, просто ще изчезнат. Ако не вярвате, ще ви издам еднно много важно деление между хората, дори в пророчесствата ви е казано, че ще има 3 маркера//белега. Ето ги - хора с душа, без душа и кошерни.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямаме здравна система ще става още по зле. Българина е болен, яде боклузите на запада, възсуха е мръсен, никъде не се мият улици, а и работа до 65 г.. Това е само началото, забравих и зъболечението което голяма част не могат да си позволят. Всички да благодарят на политиците.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има случаи, при които се издават повече от един болничен при едно боледуване. Примерно при една операция, след която човек е 6 месеца в болнични се издават 5 болнични листа. Не знам каква статистика води НОИ за кратките болнични до 3 дни, които се плащат изцяло от работодателя.
9
4
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
В частните компании се взимат най-много болнични, защото това е единственият начин да си почиваш по 60 дни в годината. Отпуската ми е само 30 дни годишно, останалите 30 дни ги взимам чрез болнични. Пет дни преди отпуска или 5 дни след отпуска.
8
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 година
Малко над 2,5 милиона болнични при над 3 милиона наети и самоосигуряващи се, на които се изплащат болнични. Как ги изчислиха тези 2,5 пъти боледуване годишно?!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилото не е сложно. Преди да направят 55-60 години хората почти не боледуват и не взимат болнични. После обаче наваксват и то яко.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За щастие работя сам за себе си и като знам, че през деня ще изкарвам пари за себе си болест ме не лови. Нямам търпение да стане утре и "да отида" на работа.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз боледувам 2 пъти годишно,детето все довлича нещо от училище ,а малкото от детска.Как им дава сърце,да си пускат болните деца в учебните заведения,за да разнасят бацили.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да последните 7 години не съм болесувал нито веднъж. Моите 17,5 неизползвани боледувания ги подарявам на следващия коментиращ. ;)
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се спре тази огромна злоупотреба с болничните в частния сектор. Това е източване на НОИ от частниците.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2% от болничните са на държавни служители, 85% от болничните са на наети в частния сектор. 13% от болничните са на работещи в обществения сектор без държавните служители.
1
2
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Дайте сега процентно - колко от тези болнични са на държавни служители?