Командироват лекари по морето за лятото

Проблемът с недостигащите медицински екипи и линейки е от години
30 мар 2023 10:57, Стела Стоянова
6
Командироват лекари по морето за лятото
Снимка БГНЕС

За подсигуряване с допълнителни медицински екипи през летния активен сезон по Черноморието се договориха на среща служебните министри на туризма Илин Димитров и на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, съобщиха от Министерството на туризма.

„МЗ полага огромни усилия, за да подсигури медицинска помощ в отдалечените и малки населени места. Стараем се да покрием и всички курорти заради допълнителното натоварване на системата с туристи през активния сезон“, подчерта Асен Меджидиев.

Припомняме, осигуряването на допълнителни екипи беше една от първите стъпки, които предприе служебният кабинет още при встъпването си в длъжност миналото лято. През август бяха изпратени 10 такива екипа.

Проблемът с недостига на лекари по Черноморието, липсата на линейки и достъпът на хиляди туристи само до платена медицинска помощ е от години. Редовно постъпват сигнали, че от почиващите се искат по 200-300 лева за инжекция, 900 лева за няколко часа престой в болнична стая и включване на система. Минаата година бе разпоредена проверка на ценообразуването по курортите ни, очаква се тази година практиката да продължи.

Инициативата за подсилващи лекарски екипи се осъществява със съдействието на местната власт по Черноморието и академичната общност в морските градове. Министър Меджидиев уточни, че въпросът за осигуряването на качествена медицинска помощ през летния туристически сезон е обсъждан с областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, с кмета на града Димитър Николов, както и с кметовете на малките населени места по българското крайбрежие. Темата е била дискутирана и с ректорите на медицинските университети във Варна и Бургас, както и с директорите на Института за спешна помощ „Пирогов“ и на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Срама ами не ходи да те дерат бе, кой те кара насила. Върви при джипито си за 1 лев.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има хилядарки да пръска по баровете, ще има и стотачка за преглед!
4
2
 
4
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 1 година
Все едно ги пращат на Солунската митница!
3
5
 
8
 
! Отговори
Срама преди 1 година
Свърши ковида и сега отиват да дерат хора по морето.Държавна поръчка
2
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Да си носят лекари от Германия - Г.аньо пари за море нема :)))
1
2
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Скоро не само няма да достигат, а изобщо няма да ги има. Поне компетентните и добрите лекари. Като тук не ти оценяват труда и те бият безнаказано, но те задължават да ходиш в кварталите на биячите, ще избягаш естествено. Всеки си гледа интереса и не е длъжен никому.