Обрат: От 1 април евтини лекарства може и да няма

Хронично болните може да плащат медикаментите по пазарни цени
30 мар 2023 14:48, Стела Стоянова
15
Обрат: От 1 април евтини лекарства може и да няма
Снимка БГНЕС

Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам. Това коментира пред журналисти Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, предава БТА. Той участва в конференция, посветена на иновациите в болниците и в медицинската апартаура.

Изявлението идва неочаквано на фона на вчерашното съобщение, че преговорите ще бъдат удължени до 1 май, а междувременно ще бъде подписан анекс към договора между фармацевтите и касата за реимбурсиране на лекарствата. Ако няма такъв, НЗОК няма да има основание да заплаща на аптеките, които продават такива медикаменти.

Преди дни от БФС изразиха позиция, в която е посочено, че няма да се съгласят да отпадне текст от договора им с НЗОК, според който аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, ако пациентът изрази желание и съгласие. От НЗОК настояват тази възможност да отпадне, за да се спазва стриктно изписаната от лекар терапия. Лекарският съюз също подкепи тази позиция.
От БФС настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април, а от НЗОК настояват да бъде удължен до края на май. Маринов допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и.д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

Маринов припомни, че съсловната организация не е съгласна с друго предложение на НЗОК, според което ще трябва да подават данни за верифицираните от тях лекарства и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верифициране. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази дейност.

В отговор на въпрос защо половината от аптеките верифицират лекарствата Маринов посочи, че това се дължи на липса на контрол. Затова предлагат да се въведе ефективен контрол на верификацията, но не по начина, по който НЗОК го изисква. Ние предлагаме, ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща, посочи Маринов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 на мен ще ми се въртят защото си плащам, на теб като бедняк ще ти се върти един санитар!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едни кулаци, за които "Евтиното е пазарна аномалия". Защо Картелът на фармацевтите участва в някакъв договор? Всяка аптека да си решава дали ще участва. Държавата е регистрирала и преговаря с частни картели в лекарствата. Ако не желая, държавата да отвори държавни аптеки. Единствената истинска конкуренция е между държавата и кулаците аптекари.
10
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Предпочитам на теб да ти се въртят 10-тина професора ! Аз такива работи не пиша ,ама защотоси много умен.......
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето какво да направим на 2 април!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хранете се малко по здравословно и няма да имате нужда от шепа лекарства.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтини лекарства няма от поне 15 години - от как западните господари - колонизатори затвориха собственото ни производство и ни забраниха внос на евтини лекарства и консумативи от други държави, освен от тях.
6
0
 
0
 
! Отговори
Важното е преди 1 година
да има избори
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Те и да ти плащат-- за без пари- чираци. Ти какво искаш- да ти се въртят десетина професора ли.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В случая прави са фармацевтите. Стига ни ограничавали свободата от коя аптека кое лекарство и на каква цена да купим ! А има си хаз да ни оставят наистина без безплатни лекарства. Огромните средства от Здравната каса се източват от лекарите и болниците им, които са търговски дружества, включително чрез здравни пътеки за несъществуващи заболявания на пациента, а накрая орязват парите за безплатни лекарства на наистина болните българи.
3
0
 
8
 
! Отговори
Те и да ти плащат-- преди 1 година
-- лекарствата --идеш ли за нещо по-сложно ще ти приберат апартаменчето ! Има останали някои доктори ,ама ти надали ще попаднеш на тях те са само за големците ! Със обикновения човек се заемат чираците които ще тренират за чужбина !
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарствата по принцип са безумно скъпи..
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата си точеше зъбите да прибира ДДС по Кокорчова идея, а сега няма 5 стотинки да плати нито за лекарствата, нито за пенсиите само за кражби винаги има, благодаря Румен Радев и на шарлатаните които докара умишлено да чупят държавата.