Авторитети с практични насоки за майчиното и детско здраве

Румяна Тасева пред Dnes.bg за "Форум бременност и детско здраве"
Обновена: 9 юни 2023 08:19 | 9 юни 2023 07:55, Александър Попов
0
Авторитети с практични насоки за майчиното и детско здраве

Съвсем скоро предстои да се състои новото издание на „Форум бременност и детско здраве“ на 10 юни от 10 часа в Интер Експо Център, зала „Витоша“. Главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева е основоположник на събитието, което се превръща в еталон в света на родителството и детското здраве. В откровено интервю за Dnes.bg Румяна разказва за историята на събитието, защо темите, коментирани на събитието са важни, доколко са приложими за масовата аудитория и на какъв принцип се прави подборът на специалисти в отделните панели. Желаещите да присъстват все още могат да заявят и запазят своето място на "Форум бременност и детско здраве" като се регистрират напълно безплатно – ТУК.

"Форум бременност и детско здраве" всяка година събира авторитетни специалисти на едно място, как подбирате лекторите и темите за събитието?

Действително, "Форум бременност и детско здраве" обръща внимание на кого дава трибуна. В този смисъл ние много държим специалистите, които каним, да имат компетенциите да говорят по темите от лекциите си. Тези лекари, акушерки, психолози, физиотерапевти и други специалисти, свързани по някакъв начин с майчиното и детското здраве и развитие са завършили съответното висше образование и/или са преминали през редица курсове, които надграждат познанията им. Имаме афинитет към специалисти, които непрекъснато се развиват и приемат необходимостта от постоянно образование в професията си като личностно развитие и приоритетна ценност. Друго качество, на което държим, е опитът – дългогодишната практика, работата с пациентите, натрупването на казуси и решения на едни или други случаи са от значение. Все пак тези специалисти, освен да поднесат полезно съдържание на Форума, трябва да са наясно с проблемите на бъдещите и настоящите родители, за да могат да ги улеснят с разяснения, да им дадат правилните насоки в системата, да отговорят на въпросите им. Те често са наясно с битуващите митове и предразсъдъци и дори бих казала, че трибуната на Форума им дава възможност да ги развенчаят пред широка аудитория.

Разбира се, има лектори, които впечатляват не точно с дългогодишния си опит, а със специфичните специализирани познания. За нас е важно лекторите, които каним, да имат отношение към бременната жена, детето и/или цялото семейство и не на последно място това са хора, на които им е гласувано доверие – от пациентите, колегите, и имат своя принос в случването и развитието на здравеопазването.

"Форум бременност и детско здраве" е едно от значимите и полезни събития, свързани с детското здраве и майчинството. На какво дължи успеха си и интереса на присъстващите?

Вие го казахте. Информацията, която получават родителите, е полезна – тя е достоверна, проверена, с практична насоченост. Лекторите обикновено разглеждат най-актуалните варианти на една или друга теза. Освен това, колкото и невероятно да звучи, една лекция за бременността или за грижите за детето може да е интересна и атрактивна. Например в този Форум имаме лекция, която ще бъде водена едновременно от двама лекари: акушер-гинеколог и ембриолог – за мен винаги е било вълнуващо да слушам д-р Васил Даскалов и д-р Мариела Даскалова, които са и семейство и наистина, освен че винаги има какво да научиш от тях, стоят много близко до семействата в залата. Въпреки че вече 11-та година съм в „кухнята“ и „водовъртежа“ на събитието, мога да кажа, че продължава да ми е любопитно споделеното от лекторите. Винаги може да се изненадаш и приятно какви решения за един или друг проблем е намерил човекът. Ето, например, далеч по-малко популярно е, че бебешките колики могат ефективно да се облекчат чрез Боуен терапия, за което ще ни разкаже в събота физиотерапевтът Георги Илчев.

Предвид индивидуалните прегледи на всяка една бъдеща майка по време на бременността, доколко е приложима информацията на специалистите по време на форума?

Това е все едно да попитаме доколко приложима е общата физическа подготовка за карането на колело. Няма нищо по-добро от индивидуалното проследяване на бременността и индивидуалните консултации при специалист. Но, за да знаем какво се случва в тялото ни или как се развива детето, това не е достатъчно. Налага се да се запознаваме, да четем, да учим, да наблюдаваме, правим изводи, питаме – да се образоваме. Подобна база информация няма как да се поднесе от лекаря в медицинския кабинет, там е място за конкретни въпроси. В този смисъл, бих казала, че Форумът помага, допълва нуждата на хората от информация, свързана с бременността, отглеждането на детето и функционирането на семейството. Това е и една от целите, с които през 2012 г. решихме да правим "Форум бременност и детско здраве".

Получавали ли сте обратна връзка от присъстващи родители на форума? Какво е било тяхното впечатление и помогнало ли им е с нещо?

Всеки път. Обикновено отзивите са като при преживяване след лично събитие. Хората са доволни и развълнувани. Често идват семейства, бременна жена и мъжът ѝ хванали се за ръце, майки с едно или дори две деца, за да слушат една или друга интересуваща ги тема. Някои от тях търсят конкретни решения за себе си, детето или цялото семейство, други просто жадно поглъщат цялата информация. Разбира се, ние се опитваме да им осигурим и спокойна и комфортна обстановка, екипът ни подготвя редица изненади – стараем се да оставим едно приятно преживяване и набор от полезни знания и съвети, които да им помагат през тези първи и най-трепетни години, свързани с раждането на дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари