Кои плодове може да ядете, ако имате диабет?

Какъвто и плод да изберете, важно е преди всичко да имате предвид количеството му
10 юни 2023 12:58, Михаела Лазарова
3
Кои плодове може да ядете, ако имате диабет?
Снимка: Istock

Диабетът е коварно заболяване, при което ограничаването на захарите и въглехидратите в храненето е от ключово значение за качественото управление на кръвната захар и инсулина. Плодовете са един от естествените източници на захари и въглехидрати, които въпреки полезните си свойства в голяма степен са забранени при диабет.

Сред плодовете обаче има и такива, които не повишават рязко кръвната захар и се считат за допустими за консумация при диабет, предимно в умерени количества.

Кои са плодовете, които можете да ядете, ако имате диабет?

Преди всичко е важно да се отбележи, че плодовете съдържат и други ценни вещества, заради които не трябва да се отказвате напълно от тях. Те са богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.

Някои плодове са много по-богати на естествени захари от други, заради което са забранени за диабетици.

Един от факторите, който има значение тук, разбира се, е количеството консумирани плодове на порция и за деня. Колкото повече плодове ядете, особено наведнъж, толкова повече и по-рязко се повишава кръвната захар. Ето защо с количеството винаги трябва да се внимава.

Ако не прекалявате с количеството плодове на порция и на ден, можете да си позволявате средно около една малка ябълка, половин банан, половин чаша горски плодове, един средно голям портокал например.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 10 месеца
Оставете диабетиците да се грижат сами за себе сиИ друг път съм отбелязвал женските сайтове за женски работи
1
0
 
4
 
! Отговори
Напомняне преди 10 месеца
*** статията, що за съвети са това? От един вид ябълка, до друг има балкан разлика. Същото е и с бананите и портокалите. Рупай джанки и не се бой, просто трябва да си запознат, кой плод колко захар съдържа!