Чалгата умря, да живее чалгата

Или как скандалите се преместиха в хип-хопа
Обновена: 4 яну 2015 08:48 | 3 яну 2015 20:30, Александър Попов
119
Чалгата умря, да живее чалгата
Спенс се подиграва на Криско. Снимка: Facebook

През последните две години хип-хопа измести чалгата като внимание. По клубовете и дискотеките все още има паритет, но в медиите определено надделя.

Фолкизпълнителите правят всичко възможно да бъдат безинтересни. А дупката, която отвориха, бе запълнена по категоричен начин. Рапърите дори бяха посочени като "виновници" за възраждането на българската популярна музика. "Много сме яки, дори Графа се вклини при нас", коментира изпълнител по време на хип-хоп наградите в началото на 2014-та.

Криско, Килата, Играта, Били Хлапето, Лео, Lexus, Бобо, изскочиха на гребена на вълната. Участията станаха повече, парите също. На повърхността са блясъкът, славата, хубавите коли и жени, наградите, но става все по-видно, че основата е загнила.

За разлика от тези на "чалгарите", текстовете на рапърите не се подлагат на особена дисекция. Въпреки че са доста по-скандални, а на места и уродливи.

Изненадващо, критиките за сравнения от сорта "ухаеш на аборт" дойде от самите хип-хоп среди.

Спенс излезе отново под прожекторите с гръмки думи.

"Като родител се дразня как едни дрисльовци пеят само за някакви шмаркотици, хапчета, амфети и т.н. Това нещо се отразява на подрастващите поколения", категоричен е певецът.

Вместо да защитава гражданската си позиция обаче, Спенс тръгна на лична война с Криско - записа парче в "негова чест", публикува снимка с опърлено прасе и гравирано името на младия изпълнител. Драмите между двамата си имат своята история, Спенс преди години е продуцирал слабо известния Криско.

По-късно той иронизира в ново парче и скандала между СЕМ, от една страна, и Мария Илиева и Криско, от друга. Заради песента "Видимо доволни". Скандал, който бе повече от излишен и иронизирането бе напълно в реда на нещата. Първо СЕМ се сети след няколко месеца, че текстът не е от най-удачните за излъчване през светлата част на деня. Мария Илиева пък излезе с декларация срещу цензурата - въобще музикална идилия и добър PR.

100 Кила също се похвали, че е дал начален шут на кариерата на Криско и го е "извадил" от Габрово с няколко успешни дуета. И докато при Килата и Криско неприязънта не е толкова видна за публикaта, то не така седят нещата с Шамара.

Мишо Шамара пък се зае в паузата от политическите си наколенки към управлението на Орешарски да извади на показ "кирливите ризи" на 100 Кила. Не е тайна, че Шамара е влагал в началото на кариерата на Явор Янакиев. Между двамата тлее напрежение, което в края на годината леко позатихна.

Шамара информира чрез Facebook как Килата Майка е неблагодарен и алчен човек с лява ориентация. Но не партийна. 

Килата, който твърдеше, че дава интервюта срещу заплащане (по думите му ги дарява за домове, но засега не е станало ясно дали въобще някой му е платил), изведнъж даде безплатно интервю уж за феновете. Но в крайна сметка акцентът в него бе отговорът му към Шамара. Заплаши го с адвокат, а ако си отворил устата, жената и децата на Шамара щели да го напуснат със скоростта на светлината. В същото интервю стана въпрос и за геройството на Килата, който спасил момиче от удавяне. Само че преди година в ефира на TV7 Шамара директно го обвини в лъжа и разказа, че всъщност героят е Конса, а Килата си присвоил историята.

Кой крив, кой прав - те си знаят. Но явно публиката тепърва ще става свидетел кой къде се е "друсал", с кого се е натискал в дискотеките и т.н.

Ицо Хазарта пък прати в "кома" конкуренцията само с едно парче. "Хип-хоп" стана абсолютен хит, а припевът стана част от градския фолклор. И показа, че не му е нужен скандал, за да разбие класациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 78Не само лошо, но и тъпо, безсмислено, назадничево, неадекватно явление, и най-важното: По своята същност чалгата е антибългарско явление. Справка - бългаският фолклор. Колкото до хип-хопа - международна боза, но това е тийн субкултурата на по-прогресивната част от света.
62
2
 
5
 
! Отговори
do 78 преди 9 години
и като я има само на балканите означава че е лошо?Тва е проблема на българина не цени своето гледа чуждото и си мисли че е по добро...завистливо племе без самочувствие ,ниско интелигентна РАЯ ,последна дупка на кавала ще си останем.Гледайте 2 chains, wiz kalifa ,lil wayne *** с 2 дни присъствие на училище и се кефте.
61
3
 
14
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Спенс сега има деца и напада Криско за текстовете а преди години когато ние бяхме деца и го слушахме неговите рими не бяха по различни! ***!
60
6
 
2
 
! Отговори
shano crew преди 9 години
Има истински хип хоп,нямащо нищо общо с чалгата...Mc Atila....
59
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В моментa рaпa е по зле от чaлгaтa никaквa музикa мърморене нa диaлект тaтуирaни кaто *** рецидивист визия нa комплексирaн *** ***
58
5
 
13
 
! Отговори
Мразя мазни чалгари преди 9 години
Чалгарките се плющят за пари и пропагандират ку.рволяка ,рапърчетата пък пеят за дребни тарикатски схеми и далаверки....въпреки всичко Хип хоп има по цял свят а мазната,селска чалга я има само на Балканите и Северна Африка....
57
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Български "рап" е разновидност на чалгата... Малко по-елементарна и примитивна...
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сониИ като се пее на български, за какво се пее. И какво значение за какво се пее, когато ритъмът е анадолски. Тези ритми са любимите в Илсямска Държава.
55
9
 
11
 
! Отговори
сони преди 9 години
Много мразех чалгата, но напоследък взех да е слушам,защото само те и фолк изпълнителите пеят на български. Всичко останало срича на английски. Даже деца които още не могат да говорят добре български и те са мъчат на английски. Конкурси като България търси таланти много рядко някой да пее на родния си език. Вземете филма (столичани в повече) там само имената на артистите са написани на кирилица всичко друго на латиница. Оооо, не разумний люде........
54
2
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
не се кефя на хип-хоп ама парчето на Ицо Хазарта ме изкефи !мнооо яко с тоя варненски дето бреца, *** изкефи напрау
53
1
 
10
 
! Отговори
Буаааахахахааха преди 9 години
Спенснята бе голям елемент, още помня на един концерт , излезе да пее една песен и само се клатеше по сцената почти без текст , защото го бяха накарали да цензурира текста и то не остана нищо за пред хората
52
6
 
18
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
В състезанието "Кой е по-*** - рапърите или чалгаджиите" с голяма преднина победи младежкото крило на политическа партия ГЕРБ.
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е, чалгата си стана поп и дори по-гадните текстове вече не могат да се сравняват с изстъпленията на рапърите. А на тоя Спенс като му чух ненадминатите пошлости (уж срещу пошлостта!), даже Криско изведнъж ми заприлича на интелектуалец. Изчисти му имиджа направо.
50
4
 
10
 
! Отговори
vis преди 9 години
Всичко върви по плана на ционистите, създателите на новия световен ред! Не е само в България тази деградация, и в старата Европа се вижда същата картина.
49
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слушам си стария хеви метъл и ме болят пирамидките за попа, хип хопа и чалгата ни.
48
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Гледам и не вярвам на ушите си", колко *** и чалгаджийски е българският народ. Заслужава съдбата си и управниците си.
47
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рапърите пеят доста по-*** песни от чалгаджиите... ФАКТ !!!И ги харесват прости *** с елементарна култура ...
46
14
 
14
 
! Отговори
gpst преди 9 години
от чалгата по тъпо нямя интересно мие 5 парчета за цяла година лисе издават
45
4
 
8
 
! Отговори
Беласица преди 9 години
Само да уточним,че точно Ицо Хазарта продуцира Криско! Демек крадеца вика-дръжте крадеца!
44
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Припева на Ицо хазарта не е негов лаф. Старите китайски кунгфу филми бяха пълни с лафове като :"КунгФуто ми е по добро от КунгФуто ти".