За първи път: Музиката от крайните квартали на лента

Излиза историята на българския хип-хоп на голям екран
18 фев 2020 14:18, Александър Попов
14
За първи път: Музиката от крайните квартали на лента
Феновете на хип-хопа у нас ще имат възможността за първи път да видят историята на този жанр у нас на голям екран. 
 
Пълнометражният филм е озаглавен "Музика от крайните квартали" и има амбицията да разкаже историята на създаването на българската хип-хоп култура и сцена. 
 
Лентата ще ни върне още в годините на зараждането на тази субкултура в края на 80-те години на миналия век и ще проследи развитието ѝ чак до Първата и Втората хип хоп вълна.
 
Продуцентите на филма разкриват, че в него участват над 50 български звезди, заснети на над 100 различни локации. Кадрите са реализирани, както в градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, така и в Чикаго, Ню Йорк и Лондон. 
 
Освен с рап артисти създателите на филма ще ни срещнат също с продуценти, журналисти и собственици на медии, подкрепяли тази сцена през годините. 
 
По този начин на нас, зрителите, ще ни бъде позволено да проследим не само създаването, но и развитието на тази култура чрез неразказани  истории и неизлъчвани до момента кадри.
 
Проектът е подкрепен от Столична община, Музикаутор, БНТ, както и от Българската хип-хоп асоциация.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Ice Cube преди 4 години
йейейей
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е едно голямо гето и заради това българите слушат рап музиката.
12
1
 
6
 
! Отговори
Хей,юнаци! преди 4 години
Абе какви крайни квартали бе ,какъв хип-хоп.Те във Факултето / София/,Столипиново/Пловдив/,Надежда /Сливен и т.н., в гетата по другите градове не могат да четат,да пишат и да говорят правилно вие за хип-хоп ми говорите. Ами това е нескопосано подражателство на американският хип-хоп тръгнал от Бронкс. А от нашият ,,Бронкс" е тръгнал кючека и чалгата. .....
11
4
 
9
 
! Отговори
Миньоро преди 4 години
Американец и българин си говорят за музика. Първият казва, че слуша черно - Снуп Дог, Пъф Деди, Айс Кюб. Българинът и той потвърждава - аз също слушам черно - това Азис, това Софи Маринова, Кондьо ...
10
3
 
0
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Единствените дето имат някви смислени текстове и рима за който аз знам са Явката и Жлъч ама това беше преди доста години вече.
9
5
 
12
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
Тревичка, бира и рап и после питате защо сме толко зле.Това е музика за черни на социални помощи.Да не говорим за уважение към жените или поне минимална мисъл в текста.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оффф още преди да прочета коментарите имах подозрения че въпросния Гетомен ще е замесен. Палячото още преди години се мъчеше да прави разни там "обединения" на рапа. Много време мина и спомените ми малко се губят но май беше на Lords of the Underground където подгряваше и цялата зала така го освирка, че избяга като обидена тинейджърка...
7
3
 
10
 
! Отговори
нащата, каквито са преди 4 години
Това е пълна простотия и американско копиране. Тази музика е долнопробна *** чалга. И естествено е продукт на изпадналите американски *** от крайни квартали. Само дето у нас се пробутва като нещо голямо и модерно. И съвсем не се изпълнява от изпаднали прошляци както е в САЩ. А от добре подсигурени младежи, дето търсят място под финасовото слънце. Правят го да изкарат пари. А сега се опитват да ни бутнат и нуса, че било музика от крайни квартали.На това му викам измама.
6
1
 
6
 
! Отговори
ОлдСкул преди 4 години
Н.И.Ш.Т.О бяха от Гео Милев, което не беше краен квартал.Колко спомени имаме от дискотека Металик на Плиска, не е истина.Славни години.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е смешно да се говори за рапа в България като музика на гетото.У нас вместо черни имаме ***.Музикат на крайните квартали, а и изобщо винаги си в била сръбското, а след 89та и бг чалгата.Чалгата е и музиката на престъпността Хип-хопа си е изкуствено пренесен в България, а не е роден от средата. И смея да твърдя, че първите, които го направиха са били достатъчно интелигентни и отворени, а не някакви квартални аутсайдери. Даже като се сетя за някои от Амнистия си бяха богаташки синчета
4
2
 
6
 
! Отговори
3 преди 4 години
Респект за Х-Теам, най-много за Стартера и за всички стойностни и не чак толкова стойности хип-хоп артисти като тръгнеш от Гетомен там всичките други пичаги да не ги изборявам, че не ги и помня вече, та до Мишо Шамара и Криско даже. До 25 годишен поне ги слушах - без задните двама разбира се и разбрах едно - хип-хопа не е музика, която да те научи и да те накара да направиш нещо хубаво особено по-тежкия примерно C-Murder и други такива хубавци, но пък звучи яко. С две думи не слушайте хип-хоп.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не видя на живо как Гумени глави хващат Криско и го пребиват от бой, не вярвам.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столюпиново кога пуска албум?
1
8
 
3
 
! Отговори
Тираджията преди 4 години
Браво Браво.Чакам го от доста дълго време.Респект за Васко Теслата и Гетомен