Яко разхищаваме природата, като че ли имаме 3-4 планети

България потребява двойно повече ресурси от тези, с които разполага
13 окт 2010 19:56,
60
Яко разхищаваме природата, като че ли имаме 3-4 планети
Снимка: БГНЕС

Новият доклад за световната природа на международната природозащитна организация WWF показва, че всички държави членки на Европейския съюз с изключение на Естония, Латвия, Финландия и Швеция, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат.

В ЕС живеят само 7% от световното население, но те използват два пъти повече ресурси от средното за света.

България консумира 1,8 пъти повече от наличното, а Дания, Белгия, Естония и Ирландия са сред 10-те най-големи екологични потребители.

„Предизвикателството е как ще успеем да съчетаем увеличаващото се и с все по-висок стандарт население на света с ресурсите на нашата една планета. Трябва да намерим по-добри начини как да произвеждаме и използваме енергията и какво точно да потребяваме”, обясни генералният директор на WWF Джим Лийп при представянето на доклада в английския град Бристъл.

Докладът „Жива планета 2010” излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята. Той показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

„Европейският съюз е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения”, заяви Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF.

В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Но пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години – спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и възпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя.

Средният американец пък потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.

„Ръстът на населението и икономическото развитие водят до по-голяма конкуренция върху ограничените ресурси на планетата. Ако Европа иска да остане водеща световна икономическа сила, тя трябва да намали зависимостта си от ресурси от други краища на света и да премине към нов модел на икономически растеж с ефективно използване на наличните ресурси”, каза още Тони Лонг.

Тази година докладът „Жива планета” на WWF излиза в навечерието на Международната конвенция по биоразнообразие, която ще се проведе от 18 до 29 октомври в японския град Нагоя.

Конференцията на ООН ще покаже дали ЕС е готов да спре загубата на растителни и животински видове не само на своя територия и да плати реалната стойност на своите потребителски навици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
а може би би ти било интересно положението със ПЕТРОЛА и неговите така наречени АЛТЕРНАТИВИ... препоръчвам ти да видиш документалния филм "КОЛАПС". Потърси го в торентите, виж го и помисли. Не е задължително и да вярваш на хората които са го направили, разбира се е желателен критичен поглед към информацията, но пак... замисли се. петрола, ах петрола... дай му само въже на човек, той сам ще се обеси...
57
0
 
0
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
точно като пич...само, че тия "възобновяеми ресурси" се възобновяват ако не прекаляваме с употребата им. Като потреблението е твърде високо те просто ще свършат. Едно дърво расте горе-долу толкова години колкото продължава човешкия живот, а в развитите страни един човек разхищава в десетки пъти това, което иначе би могло да се възстанови само.За да се рециклира метала например трябва да изгорят маса дърва и въглища, които няма да са пораснали отново, когато пак трябва са се рециклира метала.
56
0
 
0
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
Изказваш се то
55
1
 
3
 
! Отговори
Пича преди 13 години
Сит на гладен не вярва. А гладен на сит - още по-малко.В общи линии, швейцарците от WWF, дето гладен ден не са видяли от сто години, тръгват да разправят кой колко разхищавал. След като средствата им идват точно даром от САЩ и Европа, да не се отварят толкова.Запомнете следното - няма ресурс на тоя свят, дето да може да "свърши". Металите се рециклират; дървесината буквално расте по дърветата (изненадващо, нали) , а петролът и всичките му продукти ежегодно се сдобиват с нови алтернативи.
54
0
 
2
 
! Отговори
мм преди 13 години
Сит на гладен не вярва!Има и друга пословица:Научил се поп на боб, свършил се боб - отучил се поп. :)
53
0
 
0
 
! Отговори
mi az преди 13 години
абе тя тая снимка я имаше и на една друга статия дет били открили някаква си планета :)
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една планета се оплаква на комшийката си /пак планета/:- Ооох, хванала съм хомо сапиенс.Комшийката я успокоява:-Не се притеснявай. Те се самоунищожават.
51
0
 
1
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Това поредния намек на юдомасоните, че трябва да мрем ли е ?
50
0
 
0
 
! Отговори
:))) до :) преди 13 години
Знае ли човек?Ами ако вземеш и доживееш... А?
49
0
 
6
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Добре де аман от такива статии.Европейците произвеждат хибридни коли не индийцитеЕвропейците си топлоизолират къщите.Европейците (не говорим за БГ) имат велоалеи из градоветеЕвропейците инвестират в развиването на нови технологии (Соларни панели/Ядрен синтез/Кинетик енерджи рековери систем и кво ли още не).Стига с това тенденциозно размахване на пръста. няма да се свърши земята в другиден, ще се свърши петрола! *** до тогава той няма да ни трябва споко
48
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да го духат. Ще си ползвам колкото си искам. Все пак няма да живея 200 години...
47
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
До 47:Свръхконсумацията не означава преяждане със свинско, както си мислиш. Свръхконсумацията на природни ресурси означава в много по-голяма степен свръхдобив (и потребление) на ресурси като въглища, дървесина, петрол. Няма да е излишно след прочитането на подобна статия, някой хора да употребят и малко мисловен ресурс. Ще бъде полезно за човечеството.
46
1
 
1
 
! Отговори
до Алекс преди 13 години
Кой ти говори за замърсяване в тази статия.!!!!
45
1
 
4
 
! Отговори
Тодор Александров преди 13 години
На доста от форумните коментатори им се иска смисълът на статийката да е свързан със свръхпопулацията, ама той не е. Смисълът е свързан преди всичко със СВРЪХКОНСУМАЦИЯТА.
44
2
 
2
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Ти що като начало не вземеш да се гръмнеш така тумора ще намалее поне с малко.
43
3
 
4
 
! Отговори
Даммм преди 13 години
Човечеството е тумор за нашата планета. За щастие тя ще намери механизъм да се освободи от него :)
42
0
 
0
 
! Отговори
ДИЯН преди 13 години
ТО ХУБАВОТО Е НЕДОСТЪПНО.
41
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Само за Естония не разбрах.Явно авторът на статията си е разлял кафето върху клавиатурата някъде между първи и трети абзац ;)Иначе според други много серозни доклади, най-големият замръсител е Азия и то Китай и Индия. Там не може да се наложи никакъв контрол. Европейските държави все пак държат потреблението си в норми, защото са натискани от закони, докато в Китай стават страшни неща. Каквото се бълва от там, не можем да го компенираме, ако ще само на фотосинтеза да мине целия останал свят.
40
3
 
0
 
! Отговори
g n d 1943 преди 13 години
Lovdjiite izbivat starite i nemo6tnite jivotni,hranqt stadata prez zimata,podrjat populatciqta,hubavo.No v bioraznoobrazieto ima jivotni,izpolzvani za teror nad naselenieto.Strog kontrol nad bioorjieto protiv naselenieto.
39
0
 
5
 
! Отговори
КЛЮЧАРЪ преди 13 години
Пак избихте рибата със снимка към статията. Слънчевата система ли е смисълът на статията или свръхконсумацията?

Спонсорирани публикации