Китайски учени правят подробна карта на Луната

Специалистите ще публикуват най-доброто в света пространствено разширение
Обновена: 30 ное 2010 12:29 | 30 ное 2010 12:28,
6
Китайски учени правят подробна карта на Луната
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайските специалисти след половин година ще публикуват пълна карта на Луната с най-доброто в света пространствено разширение, създадена на базата на снимки, получени от космическия апарат "Чанъ-2", съобщи агенция Синхуа.

Пространственото разрешение ще е 7 метра. "Чанъ-2" се намира на орбита на височина около 100 километра от повърхността на Луната. Тя завърши заснемането на повърхността на естествения спътник на Земята на 29 ноември.

Китай изстреля от космодрума Сичан в провинция Съчуан втория си апарат за изследване на Луната "Чанъ-2" на 1 октомври. Мисията се вписва в рамките на амбициозна космическа програма, която цели астронавт на Китай да бъде изпратен на Луната около 2020 г.

"Чанъ-2" ще тества технологии и умения за непилотирано кацане на Луната, което според предварително обявените намерения на страната трябва да се осъществи през 2013 г.

Китай изстреля първия си орбитиращ лунен спътник "Чанъ-1" през 2007 г. Той работи до 2009 г. Въз основа на направените от апарата детайлни снимки беше изготвена лунна карта, която ще бъде използвана при бъдещи мисии до естествения спътник на Земята. Тя обаче е с разширение 120 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, дали ще пуснат изобщо нещо от тия снимки и на простолюдието... Може би само тия, на които няма нищо интересно...
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пространствено разширение 7 метра??? Вероятно става въпрос за "разделителна способност" на апаратурата,на камерата. Тоест може да види и заснеме всички обекти на лунната повърхност които са с диаметър най-малко 7 метра.И нагоре.Колкото е по-чувствителна и качествена апаратурата,толкова по-дребни детайли от повърхността могат да се заснемат.
4
1
 
1
 
! Отговори
Learn Chinese! преди 13 години
Аз казах ли ви "Учете китайски!". Съвсем скоро китайците ще отвеят американците като бръз влак малка гара. Учете китайски - нали ще трябва да си намерите "Голям брат"! Урок първи: "Ни хао! (Hi!)". "Сие сие! (Thank you!)".
3
1
 
2
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
А, нашите тука на село още се карат за мерата и се мъчат да я разпарчосат? Да ви ги пратим на стаж, че малко да им дойде ума в главата?
2
1
 
1
 
! Отговори
google преди 13 години
google translate
1
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
...Пространственото разрешение ще е 7 метра....... Тя обаче е с разширение 120 метра.Искам и аз карта с "разширение"!Абе, какви са тези преводачи, дето могат да пишат подобни глупости?

Спонсорирани публикации