Coca-cola: Рецептата е фалш!

Какво има в напитката – мистерия вече близо 125 г.
Обновена: 16 фев 2011 14:30 | 16 фев 2011 11:16,
107
Coca-cola: Рецептата е фалш!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американската компания Coca-Cola отрече твърденията, че рецептата на прочутата й газирана напитка е разкрита, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на компанията Кери Треслър.

По-рано тази седмица американският радиоводещ Айра Глас заяви в програмата "Американски живот", че знае формулата на газираната напитка.

Според него Coca-Cola е съставена от портокалово масло, от лимонено масло, от масло от индийско орехче, от масло от кориандър, от масло от портокалови цветчета, от канела, от алкохол, от лимонов сок, от ванилия, от карамел, придаващ й цвят, от захар и от листа от растението кока, съдържащо малки количества кокаин. 

Глас уточни, че тази смесица няма вкуса на комерсиализираната в наши дни Coca-Cola, но това не означавало, че не става дума за оригиналната рецепта.

Според водещия тази формула е била записана на ръка, открита сред документи, принадлежащи на фармацевт и публикувана във всекидневника "Атланта джърнъл конститюшън" още през 1979 г.

Тогава към статията била публикувана и снимка, на която се виждали страници от тетрадка с ръкописен почерк, изброяващ съставките на онова, за което радиоводещият твърди, че е рецептата на Coca-Cola. Тетрадката е била в действителност на приятел на Джон Пенбъртън, фармацевта, който е създал кока-колата през 1886 г.

Тетрадката е преминала през много ръце и накрая се озовала у фармацевта от щата Джорджия Евърет Бийл. Той пък бил познат на автора на статията, появила се в американския вестник през 1979 г., е казала вдовицата на Бийл, с която е разговарял радиоводещият Айра Глас.

Още по темата

Във връзка с тези разкрития говорителят на Coca-Cola припомни, че през годините мнозина са се опитвали да разкрият тайната рецепта за напитката, но безуспешно.

Рецептата си остава мистерия вече близо 125 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
2
 
! Отговори
ина преди 13 години
до 100американците от работническата класа са повечето с по няколко липсващи зъба щот не могат да си позволят да изхарчат 2-3000 долара за зъболекар.За богатите и средната класа съм съгласна ама те са доста по-малко от бедните работници там.
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имах си аз да кажат -,, да това е рецептата ,, Разбира се че ще отричат
103
0
 
4
 
! Отговори
ДЕДО преди 13 години
Аз пък си спомням вкуса на лимонаТата от онова време в стъклените шишета. Ставаше и да си направиш *мечка*, сиреч да разредиш тежкото червено вино, ставаше и да си утолиш жаждата или да си пийнеш след глъдка люта ракия. А сега, кВо? Водка с кола. Боже, Боже, докъде я докарахме!
102
0
 
2
 
! Отговори
ДЯДО преди 13 години
Аз пък си спомням вкуса на лимонаТата от едно време, в стъклените шишета. Ставаше и да си си направиш *мечка*, сиреч да разредиш виното, ставаше и да си утолиш жаждата след силна глътка домашна ракийка. Ама вече нЕма! А сега кВо? Водка с кола. Боже, Боже, докъде я докарахме!
101
0
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
Професор Владимиров в БАН ли работи? Това ли са жизненоважните изследвания, за които червенюгите пропищяха, че им били спряли парите? Работим, другари, за разкриването на капиталистическата тайна на кока-колата, след това ще им подбием пазара и ще ги докараме до фалит. Ако това е истина не само че трябва да им се спре финансирането, ами тези, които с лека ръка са раздавали държавни пари да бъдат осъдени да върнат всички досега инвестирани в подобни безумия средства.
100
0
 
2
 
! Отговори
до 84 преди 13 години
Концентратът се произвежда единствено и само в Атланта. В Атина може би се разфасова в подходящи контейнери, но със сигурност не се произвежда там. Бутилиращите франчайзинги имат право да варират степента на газировка и сладост, както и подсладителите. В Европа е забранен царевичния сироп (highfructosecornsyrup), затова се използва захар. Колата се подслажда в различна степен, според вкусовете на местния пазар.Пише го в Уикипедия.
99
3
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 13 години
американците имат изключително здрави, бели и поддържани зъби, а са най-големите консуматори на кока кола в света.зъбите се развалят по-скоро от алкохол, отколкото от кока кола
98
1
 
2
 
! Отговори
CocaHater преди 13 години
Фалщ ама аз си я направих и стана. Сега ще им разгоня фамилията на тези кръвопийци. Ще ги накарам да фалират.Майтап бе - спете спокойно. Но рецептата е истинска. Повече няма да си купувам КК
97
2
 
1
 
! Отговори
haha преди 13 години
nqma nikva tajna na rezeptata vsi4ko e marketing horata ne si kupuvat kola zaradi nejniq vkus a zaradi fakt e 4e kola e naj skupiq brand na sveta. po posledni isledvaniq za da suzdade6 obiknovena napitka s 6tatie sa nugni okolo 50 mln dollara sa za branding :)
96
3
 
3
 
! Отговори
Мануела преди 13 години
96, съжалявам, че ще ти го кажа, но най-вероятно си имал сериозни проблеми в грижата за зъбите. Българите нямаме добра стоматологична култура, а после си търсим оправдания.
95
1
 
4
 
! Отговори
bez zybi преди 13 години
Хахахахаха пиеш преглъщаш и няма вреда за зъбите. Тва беше яко. Наскоро спрях да пия кола, дотогава пиех в промишлени количества. Мисля че сравнително бързо съм преглъщал, но въпреки това имам 4 моста (само предните зъби и най-задните са ми сравнително ок).
94
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Като е тайна, как се проверяват допустимите норми на съставките й / или ---- /
93
2
 
2
 
! Отговори
у преди 13 години
в колата има аспартами цикламати дето правят рак в мозака и ти омекват зъбите
92
0
 
6
 
! Отговори
666 преди 13 години
Рецепта с тайно съдържание просто няма-има добър търговски подход!При съвременната техника мистифицираната рецепта е способ за продажба на продукт!И действува доста време по едини същи начин!
91
1
 
4
 
! Отговори
nan преди 13 години
Е като не се знае какво има вътре, това означава ли, че могат да сложат някакви причиняващи пристрастяване добавки и всичко да мине като търговска тайна?
90
1
 
5
 
! Отговори
Joe преди 13 години
Zabavnik, ти явно имаш доста знания за напитката и производството й, но как пък реши, че се произвежда концентрата в Атина ? А и лаборатории има във всеки един завод и контрола е доста сериозен - все пак става въпрос за стока за бърза консумация. В тоя ред на мисли, колата е в пъти по не-вредна от 3-литровите напитки по 40-50ст от кварталния бутилировач.
89
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ПИИТЕ КОКА-КОЛА,ВРЕДИТЕ СЕРИОЗНО НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ И РАЗВАЛЯТЕ ЗЪБИТЕ СИ 100%.ДОКАЗАНО И E ИЗПИТАНО.
88
2
 
9
 
! Отговори
Олуейс Кока Кола преди 13 години
Един роднина работеше във ботилиращата фабрика в Търговище и от него знам само, че водата се омекотява по някаква технология. Инак фруктозо-глюкозния сироп пристига готов. Впечатли ме че пластмасовите бутилки от 2 литра преди да станат бутилки са едни малки пластмасови колбички които се раздуват чрез високо налягане и са нещо на принципа на балона... Впечатляващо е !
87
3
 
10
 
! Отговори
Джукашвили преди 13 години
Какво има в напитката мистерия вече близо 125 г.Как какво - нищо няма! Захар и карамел - това е рецептата!
86
6
 
5
 
! Отговори
Мануела преди 13 години
83, и кафе ли не пиеш? Не че е лошо - и аз рядко пия кафе...Колкото до зъбния емайл - аз не познавам хора, които се "жабурят" с Кола. Пиеш, преглъщаш, няма време да ти "руши зъбите". А в стомаха киселините са доволно силни, за да разградят много по-страшни от безалкохолното неща.Българите обожават бира, но тя не е по-малко вредна. Учудващо обаче, за бирата няма такива тенденциозни статии.

Спонсорирани публикации