Какви грешки допусна властта при земеделската политика

Диспропорции между крупните арендатори и дребните фермери
Обновена: 24 апр 2012 14:42 | 24 апр 2012 11:13, Миглена Иванова
9
Какви грешки допусна властта при земеделската политика
Снимка: БТА

Липсата на правила е породила неравностойното разпределение на европейското и българско подпомагане в земеделието. В резултат са се появили диспропорции между крупните арендатори и дребните земеделски производители.

Това посочи пред Investor.bg Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие, и биофермер.

Години наред в България държавните и европейските плащания стигат най-напред до големите зърнопроизводители и после до останалите - зеленчукопроизводители, овощари, лозари, пчелари, животновъди и биоземеделци. Всички помним, че особено в биоземеделието доскоро тези средства изобщо не достигаха, коментира Симеонова.

Според нея на практика селското стопанство през годините на прехода беше превърнато в градско индустриално зърнопроизводство. „Защото големите фермери живеят със семействата и работниците си не в селата, както е в Европа, а в градовете“, допълва Симеонова.

Така европейските субсидии, чиято цел е да подкрепят обезлюдяващите се селски региони, на практика заминават за градовете, заключава тя.

"В същото време средните и дребните фермери постепенно губим земите и поминъка си, притиснати от инвазията на едрите, които са подпомагани от държавата. Малките собственици освобождават работниците си и бягат в града да търсят препитание, в резултат на което българските села обезлюдяха", коментира Албена Симеонова.

По думите й европейските правила са ясни и категорични – всички трябва да получат по 22 лева (11 евро) за декар обработваема земя. "За голямо съжаление нашите управници в последните 10 години така и не се научиха, че трябва да работят по правила, които да важат наистина за всички, включително и за тях самите", допълни тя.

"Тази година българското правителство намали с 10 лева на декар директните плащания на фермерите. Правителството просто реши фермерите да бъдат лишени от национални доплащания, като резултатът от това решение засегна особено силно дребните производители", добави още Симеонова.

Според нея оправданието с кризата е несериозно, защото Румъния и Гърция, които също изпитват затруднения, продължават с подпомагането на фермерите.

Симеонова призовава управляващите да не повтарят грешките при усвояването на европейските средства за земеделие.

Мнението на Албена Симеонова за дебатите по новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2014 г. можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Селско стопанство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
До 7 , цената стигна 80 стотинки , но доста след жътвата и беше само за местата , които са близо до пристанищата. В централна и западна България действително 80 стотинки не е имало. В Добрич по време на жътвата беше малко под 60 , след това се качи до 65 , аз продадох на 70 и след още 1 месец цената вече беше 80 , а някои продадоха на 83-84.
6
0
 
2
 
! Отговори
работя 12 декара преди 11 години
Трябваше да изгонят Найденов отдавна! Този кучкар съсипа селското стопанство, толерирайки големите хиени! Никакъв шанс за дребните производители, което значи *** на селата!
5
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 11 години
3-ти къде е тази изкупна цена по 80 ст. за слънчоглед, я сподели защото го изкупуваха по 52 ст.
4
2
 
4
 
! Отговори
777 преди 11 години
ЗЕМЕДЕЛИЕ НЯМА ТО Е МЪРТВО, ДОКАЗАТЕЛСТВО СА ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ СЕЛА И ПУСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ!ИМА САМО ТОЧЕНЕ НА ПАРИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕ ОТ ЧИНОВНИЦИ И ПАК НАШИ И ВАШИ!КАТО ПРИБАВИМ И ЯТАТА *** КАРТИНКАТА СТАВА УЖАСНА!ПРАВИТЕЛСТВОТО ТОЛЕРИРА ЕДРИЯТ БИЗНЕС И МОНОПОЛИТЕ ЗА СМЕТКА НА МАЛКИЯТ И СРЕДНИЯТ БИЗНЕС !НЕКА НЕ ЗАБРАВЯТ ,ЧЕ ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА ,СЕ КРЕПИ ТОЧНО НА МАЛКИЯТ И СРЕДЕН БИЗНЕС, А НЕ НА МОНОПОЛИТЕ!СМЪРТТА НА МАЛКИЯТ И СРЕДЕН БИЗНЕС, ВОДЯТ ДО ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА!
3
0
 
10
 
! Отговори
БББ преди 11 години
За мен пък е престъпление да караш БЕНТЛИ от субсиди. Да произвеждаш слънчоглед на себестойност 40ст./кг. и въпреки субсидията да те оставят да го продаваш на 80ст./кг. ...И се радвайте че не зависи от мен защото Севрена Корея ще Ви се види като оазис в пустинята !!!
2
9
 
1
 
! Отговори
666 преди 11 години
Drememi na speka
1
1
 
16
 
! Отговори
ФЕОДАЛИЗЪМ преди 11 години
Правителството на герб е неофеодално и в този смисъл е нов политически проект за Европа...Да закрепостиш селяните е тенденция видима най-добре в Добруджа, където бабите и дядовците са принудени да сключват абсурдни арендни договори за по 20-25 години.Всеки дребен, без протекция земеделец е обречен, защото финансовите тежести са неизпълними и е немислимо сам човек да си подсигури техника, торове и т.н....

Спонсорирани публикации