Барозу иска европейски банков съюз

Общ механизъм за гарантиране на депозитите е възможен още догодина
Обновена: 12 юни 2012 16:20 | 12 юни 2012 16:15,
54
Барозу иска европейски банков съюз
Снимка: архив Reuters

Всичките 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да преотстъпят надзора на големите си банки на единна администрация и да се договорят за създаването на европейски банков съюз, който да заработи още следващата година, призовава председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу в интервю за Financial Times.

Барозу подчертава, че ако европейските политици решат да се поучат от уроците на дълговата криза, ЕС трябва да отиде по-далеч от мерките, предложени от неговата институция миналата седмица, „като предприеме много сериозна стъпка“ към по-дълбока интеграция.

Планът, който включва създаването на общоевропейски механизъм за гарантиране на депозитите, както и спасителен фонд, финансиран чрез данъци, налагани върху финансовите институции, може да бъде приложен през следващата година без промяна на съществуващите договори за ЕС, посочва Барозу.

„Имаме предпоставки, честно казано, каквито по-рано не сме имали, за да стигнем много далеч“, казва той. „Налице е ясно разбиране сред европейските правителства за нуждата от по-дълбока интеграция, особено в еврозоната. Това е един от уроците на кризата“.

Британският канцлер Джордж Озбърн обаче настоява страната му да остане извън банковия съюз, който би принудил британските данъкоплатци да гарантират рекапитализиранто на европейски банки, а британските банки да отговарят пред европейската администрация.

Предложението на Барозу за създаване на европейски надзорен орган за банковия сектор ще даде право на Брюксел да закрива финансови институции и да принуждава техните акционери да поемат загуби без одобрението на националните правителства.

Коментарът на Барозу, че подобна интеграция може да бъде постигната без промени в европейските договори, може да предизвика и възраженията на Берлин, където представители на германското правителство нееднократно са настоявали, че подобни мерки могат да бъдат приложени единствено след промяна на европейските договори.

Още новини за света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
бай Бончо преди 11 години
Има един начин за да спрем инвазията!Да им сложим отново жълтите звезди!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баце какво ще правим с гърците, чувам , че казали ,,охи,, на спасителния ви план.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светът едвам се оправя със сегашните финансови съюзи, последното нещо, което ни трябва е още един, който да смуче и да натиска народите в криза...
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не искат ли в Брюксел и обща банкова сметка, в която всички само да вкарваме, а те само да теглят ...
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия в Брюксел срама нямат. Сега пък европейски щати ще правят. По добре да си бяхме стояли в СИВ. Тогава поне даваха пари и стоки, а тия сега само искат от бедна България.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дрън дрънбанковата система е част от пазаракомунизъм ли е прихванал :)
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Барозу иска еврейски банков съюз-това истинското име на статията.
28
1
 
5
 
! Отговори
бебе преди 11 години
Съжалявам,но това ми звучи като научна фантастика.Поне в следващите 50 години със сигурност няма да се случи:)
27
4
 
8
 
! Отговори
бебе преди 11 години
Може и да не разбираме от финанси.Знам обаче какво е суверенитет,,За каква държава ще става въпрос,когато Брюксел придобие контрол над банките ни? Бъди все пак така любезен и обясни тези неща,които не са ни ясни.Благодаря предварително.
26
2
 
9
 
! Отговори
Един преди 11 години
Не мислите ли още, че искат световно правителство:)? С една електронна парична единица и НАТО като световна армия?:) Пълен фашизъм ни очаква ако не ги отрежеме! И между другото... на една конспирация (теория) не и трябва някой да вярва в нея, за да е истинска и работеща:)
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
31,та той никога не е изглеждал като нормален :)))
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
споко ще се строши тая недомаслена сметка, обречени са! а барбарозо ще си иде като много други калпазани!
23
2
 
9
 
! Отговори
бебе преди 11 години
Барозу съвсем се побърка."Предложението на Барозу за създаване на европейски надзорен орган за банковия сектор ще даде право на Брюксел да закрива финансови институции и да принуждава техните акционери да поемат загуби без одобрението на националните правителства."
22
1
 
10
 
! Отговори
ньнь преди 11 години
Чудят се, как себе си и банките да спасят. А гражданите на страните-членки ще плащат сметките!
21
0
 
5
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Това искане е добре озвучено за да звучи приятно. Всъщност плана го знаем още от преди години. Първо ще е европейски банков съюз после ще е само 1 банка без съюз.
20
0
 
7
 
! Отговори
tosh преди 11 години
хаха барозу иска с един удар да зароби държавите от еврейския съюз. Като гледам ще успее хахахха
19
0
 
10
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
"За да имате пълен контрол на народа, две съставки са съществени: централна банка и прогресивен данък, така хората няма как да се осъзнаят."."Всяка клика,секта,групировка,която иска да господства първо трябва да завладее политическа власт която да представa идеята ви на народа като своя в общ интерес на народа за да я приематКарл Маркс
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неможе в държава член като България хората да работят цял месец за 400 лева, а в Брюксел евробюрократите да пазят столовете да не избягат и да взимат 20 000 евро.Българския народ е търпелив и няма да се вдигне, но всичко младо изчезва оттук, а това обрича държавата ни в средносрочен план.
17
2
 
11
 
! Отговори
Елф преди 11 години
Точно заради Германия се прави всичко.Те да си печетат евро,а еврото да крепи долара.Внасяш 10000 евро-еврото се обезценява-оставаш притежател на хартиики.Запомнете какво ви пиша.Германеца е работлив-да,но и другите работят.Ако те имат десет пръста на ръцете ,ние не сме с един да живеем 10 пъти с по-нисък стандарт.Има дефицит на справедливост-и в България,но и в ЕС.И разбира се за наша сметка.5 държави са добре в ЕС-другите ги крепят.Неоколониализъм е това.Като при комунизмап но без лагерите.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
У лево

Спонсорирани публикации