"Пирогов" плаща: подредба на книги – 5 бона, чистене на сняг – 7 хил.

Министър Атанасова ужасена от драстичните нарушения в болницата
Обновена: 14 юни 2012 15:03 | 14 юни 2012 11:00,
134
"Пирогов" плаща: подредба на книги – 5 бона, чистене на сняг – 7 хил.
Десислава Атанасова ужасена от констатираните нарушения. Снимка: архив, Булфото

Констатирани са явни нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки в "Пирогов", както и сключването на странни договори в болничното заведение.

Това стана ясно от думите на здравния министър Десислава Атанасова, която изнесе пред bTV първи данни от доклада на Инспектората на МЗ, който трябваше да провери  управлението на средствата в болницата.

Проверяващите са направили 150 страници заключения, но документът все още не е изцяло завършен.

Малко след началото на проверката от НЗОК също обявиха резултатите от своята вътрешна проверка, като откриха неточности в част от медицинската документация на пациентите.

В "Пирогов" имало договор за опис и подредба на книги, който бил на стойност 5400 лв. Имало договор и за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат.

Още по темата

Освен това се плащало и за човек, който да достави книгата до болничната стая.

Атанасова разкри, че само за чистенето на сняг е сключен договор за 7 хил. лв. 

"Не знам дали тази сума, която се дава за 3 месеца от годината, може да се покрие от "Пирогов", коментира здравният министър.

Договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия попълват странната колекция от документи.

"Оказва се, че за 2 години по граждански договори са изплатени близо 2 млн. лв. Тази сума е прекалено голяма", смята Десислава Атанасова.

Проблеми са открити и при дарителските кампании. Има случаи на дарена апаратура и техника, която веднага след пристигането си в "Пирогов" се бракува.

"Къде отиват всички тези пари и какво се е изпълнило от договорите - не може да се каже, тъй като няма отчетност за свършеното", добави Десислава Атанасова.

В доклада са констатирани явни нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки, като те са свързани с разделянето на поръчките и избягване на законовите процедури.

Оказва се, че има фирми, които печелят някой конкурс, без дори да са подали документи за участие в него. Често представители на фирми са викани формално за дискусии, като предварително се е знаело кой ще спечели поръчката.

"Ужасявам се, че такива неща се случват в момента. Аз съм принципал на "Пирогов" и отговарям за здравното заведение. Лекарите, които работят там, нямат отношение към състоянието на тази структура. Нямам нищо против "Пирогов" и ще подчертая, че подобни проверки ще има в много болници. Дори в момента НЗОК инспектира три области – Враца, Видин и Монтана", каза Атанасова.

Докладите ще бъдат предадени на Инспекцията по труда, НАП и ако се наложи, на прокуратурата, уточни здравният министър.

НЗОК ще спира плащанията по клинични пътеки на всяко лечебно заведение, в което са установени сериозни нарушения на финансовата дисциплина и неточности в управлението, добави тя.

Атанасова коментира и трагичния случай от 26 май, при който в линейка на път за София почина 11-годишната Мария Георгиева от Видин.

По думите й изпълнителният директор на медицински одит лично е разпоредил проверка, като са проверени всички лечебни заведения, които имат отношения към този случай.

"Вече има доклад от медицинския одит. Установено е, че лекарят, приел детето, не е прочел правилно рентгеновата снимка и е сгрешил диагнозата. Този сигнал ще стигне до прокуратурата и тя ще прецени как да се занимава с него", заяви Атанасова.

Тя не скри, че има проблем и с доставките на лекарства за онкоболните. Изпратена е информация до всички болници как да купуват необходимите медикаменти и на каква цена.

Здравният министър обясни, че от 5 до 80% са намалели надценките на лекарства, които се договарят от здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ЗАЩОТО И ХАРЕСВА ПИРОГОВ ПРОСТО ИСКА ДА СЕ ИЗДИГНЕ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА А МОЖЕ ДА ИСКА ДА СИ НАЗНАЧИ ЗА ШЕФ НЯКОЙ ОТ НЕЙНАТА АРТИЛЕРИЯ НО КОЕ КУЧЕ Е ЗАЛАЯЛО ПИРОГОВ Е ПОБЕСНЯЛО
107
1
 
0
 
! Отговори
Жена преди 11 години
Много шум за нищо! Защо ли?
106
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Г-ЖА БЕЛЕВА -ШЕФ НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОРАТ БИВША МИТНИЧАРКА Г-ЖА АТАНАСОВА БИВША ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,И БЪДЕЩА БИВША ПРЕЦИПАЛКА
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кво общо има некакъв хотел в планината с една от най-важните болници в България, бе? В тоя хотел може да чистят снега веднъж седмично, нали са все скиори там. В Пирогов се чисти всеки ден. Аман от тъпотии и *** изказвания!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 18. Не знам колко легла ти има хотела, а и ми дреме на оная. В "Пирогов" има над 1000 легла за болни хора, а не за *** на почивка.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А колко дават в министерството, а в здравата каса за такива неща и какъв е резултата от труда им най обърканото здравеопазване в цяла ЕВРОПА? В ПИРОГОВ РАБОТЯТ ПОНЕ!!!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 114. В "Пирогов" има двама библиотекари. Единият отговаря за библиотеката и книгите, другият ги разнася напълно безплатно до всеки болен, който би искал да чете. 5400 лева за една година за двама души е нищо. Като се удържат разни данъци, тези хора и това не са взели за 12 месеца. Разделете сумата на 12 месеца, а после на двама души и ще получите по-малко от 250 лева на месец на човек. Това са смешни неща, с които ви занимават. Но има и друг вариант - болничните библиотеки да се закрият.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тази жена по-долу разнася книги за 138 лева на месец в Пирогов.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
novatv.bg/news/view/2011/11/01/22766/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5:-%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81-3500-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%B2-%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/Това ли се оказа големия проблем на българското здравеопазване?!
99
4
 
2
 
! Отговори
димана преди 11 години
тези 7000лв за почистване на сняг са с договор за 3 години , така че министърката лъже
98
0
 
3
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 11 години
Г-ДА,ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧОВЕК ОТ "ПИРОГОВ",КОЙТО ЗАСЛУЖАВА ДОВЕРИЕ ТОВА Е д-р МИЛЕНА ЧУКАНОВА ОТ "ИНТЕНЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ"! Д-Р МИЛЕНА ЧУКАНОВА О Б И Ч А М ВИ И ВИ БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министърката е доста секси...
96
1
 
16
 
! Отговори
M преди 11 години
Да беше само Пирогов! Навсякъде вони на мошеници и корупция. Тази "държава" просто е за бунището!
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малка бележка-г-жа министърката не била в болницата,а в психиатрията
94
0
 
8
 
! Отговори
jasemi преди 11 години
Куче влачи....параход!
93
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ДО 107 Ще трябват много екипи на ХРЪТКИТЕ защото не е само Русенската ноооо съм сигурен че там всичко ще е ОК та нали от там са взели най доброто и най умно
92
1
 
5
 
! Отговори
Ле преди 11 години
Наистина безумни числа с изключение на Чистенето на сняг,което не намирам за ненормално.Ако сметнеш ,че дори само месец трябва да ползваш машина за ринене то за гориво,заплата,подръжка сигурно може и да не стигнат 7 хиляди при територията на Пирогов.Казвам го от личен опит разбира се.
91
7
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
Специално в библиотеката на болницата работят двама души и възнагражденията им общо са по-малко от 400 лева на месец. Общо и за двамата, а не за всеки поотделно! Сметнете какви бомбастични суми получават - има-няма по 200 лева...Това едва ли им покрива "транспортните разходи". Но когато се каже цялата "сума" за една година, звучи "ужасяващо". От друго страна, защо пък да има изобщо библиотеки? Според мен, по-добре да се закрият...
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямо крадене пада .От където може и не може-избор на екип,лекарства с цени в пъти над нормалната,чистене на сняг,подредба на книги над трите мозъчни гънки .. Да живеЙ мафията на крадците в бели престилки,да живеЙ военната мафия на майните с Д.Делев,предизвикал пожар за заличаване на следите на продадените вместо да утилизира предоставените боеприпаси,мафията на К.Добрев и Сретан Йосич,тая на Любо Пъпката и на Огнян Донев,енергийната мафия,дето ни цака с безумни цени на тока...Много мафия
89
3
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ ХРЪТКИТЕ ДА ВЛЯЗАТ В РУСЕНСКАТА БОЛНИЦА ДА ВИДИМ КАКЪВ ЮРИСТ ЕБИЛА Г-ЖА МИНИСТЪРКАТА ИЛИ ВЕЧЕ Е КЪСНО ВИЕ КАК МИСЛИТЕ

Спонсорирани публикации